Суд Швеції поновив стягнення боргу у $2,6 млрд з "Газпрому" на користь "Нафтогазу"

Суд Швеції поновив стягнення боргу у $2,6 млрд з "Газпрому" на користь "Нафтогазу"

Фото: Reuters

Суд скасував своє попереднє рішення.

Апеляційний суд Швеції скасував рішення про тимчасове призупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу, за яким "Газпром" повинен заплатити "Нафтогазу" 2,6 млрд доларів. Таким чином, суд підтвердив, що Газпром має заплатити Нафтогазу понад 2,6 мільярди доларів.

Про це у четвер, 13 вересня повідомив комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко у своєму Facebook.

"Апеляційний суд у Швеції розглянув наші аргументи і відмінив своє рішення про тимчасове призупинення примусового виконання у Швеції рішення арбітражу, за яким Газпром має нам заплатити вже більше 2,6 млрд", - написав Вітренко.

Він підкреслив, що "Газпром" має невідкладно виконати рішення арбітражу.

Тристоронні консультації щодо транзиту газу після 2019 року провели. Чітко пояснили російській стороні європейські...

Опубликовано Yuriy Vitrenko Четверг, 13 сентября 2018 г.

Нагадаємо, у червні апеляційний суд шведського округу Свеа призупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу у програній газовій справі з "Нафтогазом". В українській компанії наголосили, що рішення є тимчасовим – найближчим часом суду нададуть розгорнуті пояснення та контрагрументи. У "Нафтогазі" сподіваються, що, врахувавши їх ,суд скасує рішення про призупинення.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу" понад 4,6 мільярда доларів США за недопоставлені обсяги газу для транзиту, передбачені двосторонніми угодами. Раніше суд підтвердив борг української компанії за поставки газу на суму понад два мільярди доларів США. В підсумку за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями щодо поставки й транзиту газу "Газпром" мусить доплатити НАК 2,56 мільярда доларів, а також пеню. 21 березня "Газпром" оскаржив також рішення арбітражу щодо контракту на поставку газу. 

Спроба Росії поза судом домовитися щодо рішення Стокгольмського арбітражу – провальна, - Клімкін

Спроба Росії поза судом домовитися щодо рішення Стокгольмського арбітражу – провальна, - Клімкін

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація