Апеляційний суд відхилив скаргу НБУ на визнання незаконними підстав для націоналізації ПриватБанку

Апеляційний суд відхилив скаргу НБУ на визнання незаконними підстав для націоналізації ПриватБанку

Фото: ТСН.ua

Нацбанк подаватиме касаційну скаргу.

Сьогодні, 13 травня, Шостий апеляційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу Національного банку на рішення Окружного адміністративного суду Києва, яким було задоволено позов колишнього акціонера ПриватБанку. А саме рішення Окружного суду про незаконність розпорядження НБУ про перевірку банку, яка надалі стала однією з підстав для націоналізації фінустанови.

Нацбанк заявив, що подаватиме касаційну скаргу, оскільки вважає свої дії повністю виправданими тодішнім станом банку.

“Порядок та підстави для проведення планових і позапланових перевірок у банках регламентуються відповідним положенням Національного банку. У разі виявлення суттєвого погіршення фінансового стану банку Національний банк має підстави для проведення відповідної перевірки. Перевірка фінансової стійкості банків, особливо системно важливих, є не тільки одним з пріоритетних завдань регулятора, що є складовою забезпечення фінансової стабільності в Україні, а й належить до його виключних повноважень, закріплених законом”, - наголосив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

Раніше повідомлялося, що 18 квітня Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив рішення про незаконність націоналізації "ПриватБанку" через порушення процедури, яка визначена на законодавчому рівні. Петро Порошенко з цього приводу скликав засідання РНБО, де доручив Службі безпеки та Генеральній прокуратурі після завершення всіх необхідних судових процедур оцінити, чи є підстави для порушення кримінальної справи щодо суддів.

Після цього судді колегії, яка ухвалила рішення у справі щодо націоналізації "ПриватБанку", заявили про втручання у їхню діяльність влади, ГПУ відкрила кримінальне провадження з цього приводу

Тим часом Господарський суд Києва об'єднав в одне всі п'ять проваджень, відкритих за позовами екс-власника "ПриватБанку" Ігоря Коломойського до Національного банку України та "ПриватБанку" щодо законності договорів особистого поручительства - їх розглянуть 20 травня. Сам Коломойський каже, що не хоче повертати банк, а хоче аби йому компенсували 2 мільярди доларів, або запропонували щось співрозмірне. Радник Зеленського заявив, що навіть якщо суд вирішить повернути банк колишнім власникам, фізично це зробити неможливо.

Повʼязані теми:

Наступна публікація