Арахамія пояснив, як він був "одним з учасників так званого політичного тиску" на Смолія

Арахамія пояснив, як він був "одним з учасників так званого політичного тиску" на Смолія

Фото: Право на владу

Нардеп розкритикував голову НБУ через те, що банки видали бізнесу дуже мало кредитів під низькі відсотки.

Нардеп і голова фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія одним із мінусів у роботі голови правління Нацбанку Якова Смолія вважає те, що під час коронакризи українські банки видали бізнесу дуже мало кредитів під низькі відсотки.

Про це Арахамія заявив в прямому ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1".

"Я був, можливо, одним з учасників так званого політичного тиску на Якова Васильовича. Але якщо так це можна назвати. Це була велика нарада, де були присутні всі ключові міністри, голови комітетів у президента в Офісі. І, власне кажучи, там обговорювали порядок денний на наступний тиждень, основні питання. Перед цим до нас приїжджала ціла група підприємців, які, в принципі, бастували. Кажуть: "Ви по телевізору нам розповідаєте казки, говорите про якісь дешеві кредити 5-7-9". Нацбанк рекордно низьку ставку облікову анонсує 6%. Нормальні люди, бізнесмени розуміють, що під 6% можна взяти, додати якісь адміністративні витрати плюс ризики, наприклад, 3-4%. Під 9, максимум під 10 напевно можна отримати", - сказав Арахамія.

Натомість у банках пропонують набагато вищі кредитні ставки, а також висувають жорсткі вимоги до позичальників.

"При цьому вони приходять в будь-які банки, в банках їм кажуть або 25-30, дуже великі ставки, пред'являють абсолютно необґрунтовані, на їхню думку, вимоги до позичальників, і доводять, банки самі кажуть: "Ми не можемо, тому що Нацбанк створив такі критерії для оцінки ризиків, що нам вигідніше вам відмовити в кредиті, ніж видати кредит", - заявив нардеп.

Арахамія сказав, що до Смолія як до менеджера ставиться "дуже позитивно".

"І дійсно, коли низька інфляція - це досягнення і це добре. Просто, на мій погляд, вони не переключилися ментально через те, що це все та ж стара команда. На початку у них було завдання зачистити банківський сектор, все стабілізувати, максимізувати золотовалютні резерви. Це завдання вони виконали. Зі втратами, без втрат, не важливо - виконали. Але тепер час переключити програму", - сказав Арахамія.

Нині світ входить у коронакризу.

"Для того, щоб виживати в коронакризі, центральні банки інших країн, ЄС роблять якусь контрольовану емісію для того, щоб оживити якимось чином різні індустрії. Це перше. Всі вони стимулюють кредитування комерційними і державними банками. Коли я запитав у Якова Васильовича, скільки за місяць по "5-7-9" видали кредитів, він сказав з гордістю: "Ми вийшли на велику потужність - 45 кредитів". Я спочатку не зрозумів, подумав це за годину або за хвилину. Запитав за скільки це часу, він сказав, що за місяць. І він у це вірить, що це вже все, ми вийшли на передові темпи. А в країні бізнесів кілька мільйонів", - наголосив нардеп.

Голова фракції партії “Слуга народу” Давид Арахамія про тиск на Смолія

Голова фракції партії “Слуга народу” Давид Арахамія про тиск на Смолія

Нагадаємо, співголова депутатської групи "За майбутнє", народний депутат Віктор Бондар вважає, що Смолія потрібно звільнити з посади голови Національного банку України. За словами депутата, НБУ проводить фінансові спекуляції і розвалює економіку України. Бондар зазначив, що в Нацбанку "познущалися з десятків тисяч підприємців" через програму кредитування "5-7-9%".

Повʼязані теми:

Наступна публікація