Авітаміноз гаманців. На скільки та чому здорожчали весняні овочі й фрукти

Кілограм помідорів, огірків та зелені коштує 70-100 гривень.

Ціни знову буквально з'їдають гаманці. Чергове здорожчання зачепило продукти, які є в споживчому кошику всіх українців. Це - хліб, м’ясо, сири, риба, фрукти та овочі.

Саме фрукти та овочі, за даними Державної служби статистики, зросли в ціні найбільше - від 3% до 5% за один лише місяць. Про це йдеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

Тепличні українські рожеві помідори нині коштують уже 100 грн за кілограм, а турецькі – 50-70 грн. Кілограм кабачків нині – 75-78 грн/кг, огірки та редиска – по 70 грн. Червоні буряки – 16 грн, морква – 18 грн, цибуля – 9 грн. Зелена цибуля – до 100 грн за кілограм.

Серед фруктів переважно залишився стандартний зимовий набір – апельсини, лимони, банани, ківі та яблука. Ціни на останні підскочили на 5-6 грн, бо їхні запаси закінчуються.

Ціни зросли тому, що в цей період на овочі та фрукти зазвичай ажіотаж, кажуть експерти. І здебільшого вся продукція – теплична, що й позначається на ціні. Але можна знайти те, що, навпаки, здешевшало.

"Наприклад, на картоплю ціни теж опустилися на стару. Якщо вона коштувала 6-7 гривень, зараз менше п'яти гривень. Також зниження ціни на баклажани, болгарський перець", - говорить експерт з питань аграрної політики Денис Марчук.

Поки масовий урожай української весняної городини ще на підході, журналісти "Сніданку" вирішили придбати свій весняний салат: по півкілограма огірків та помідорів, трохи цибулі та руколу. Обійшлося все це в 98 грн. Продавці точно знають – менше місяця, і українські салати почнуть ставати не тільки соковитішими, але й дешевшими.

Залиште свій коментар