B2B Jewelry: як ювелірна піраміда ошукала понад 600 тисяч українців і чи вдасться щось повернути

B2B Jewelry: як ювелірна піраміда ошукала понад 600 тисяч українців і чи вдасться щось повернути

Фото: ТСН

Ювелірних магазинів B2B Jewelry - десятки в Україні, Казахстані та Росії.

Фінансову піраміду, побудовану на ювелірних магазинах B2B Jewelry, попри іноземну назву, створив вінничанин Микола Гонта. Ба більше - її взагалі юридично не існує. Врешті, це побачили і в Службі безпеки України.

Компанія вже встигла обікрасти українців на 6 мільярдів 750 мільйонів гривень. Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

Ювелірних магазинів B2B Jewelry - десятки в Україні, Казахстані та Росії. Але це не зовсім магазини, є дуже цікава відмінність – у цих крамницях прикраси дарували. Ще й платили за те, що людина цей срібний подарунок візьме.

"Якщо ви купуєте в виробі срібло або золото, якщо ви робите покупку від тисячі гривень, за рік ви заробляєте 104 відсотка. Ви відбиваєте суму", - пояснює продавчиня.

Абсурдність такого бізнесу можна порівняти хіба зі спробою посадити гроші в землю і чекати поки зійдуть. Однак, шахраї подавали це трохи інакше - вони давали натомість грошей сертифікати. Точніше, надруковані десь папірці з намальованими на них сумами - від тисячі до 27 тисяч гривень. А за рік якимось чином вони мали стати великими грошима. Мало десь взятися космічні 400 відсотків.

Невеликі суми обіцяли кидати на картку. А от більші – треба було забирати готівкою.

Термінали в цих магазинах ніколи не працюють. Лише готівка. А папірці і чек, що видають, не фіскальний.

Фінансова піраміда: як вінничанин обікрав українців майже на 7 мільярдів гривень

Фінансова піраміда: як вінничанин обікрав українців майже на 7 мільярдів гривень

А ювелірні прикраси у цій піраміді – лише приманка, каже фінансист. Бо для початку людям дають потримати в руках щось реальне, цінне.

"Всі ознаки піраміди. "Дивись, ти зможеш заробити на сертифікаті в 4, 5, в 8 разів більше. Навіщо тобі те золото! Ось де заробіток. Будь з нами партнером." Я згадую Льоню Голубкова з МММ", - каже фінансовий аналітик Ерік Найман.

На цей ювелірний гачок купилося понад 600 тисяч людей. Багатьом справді виплачували гроші. І чимало усвідомлювали, що це піраміда. Але спокуса легких грошей виявлялася сильнішою.

Будь-яка піраміда існує доти, поки до неї не зайде останній дурень

фінансовий аналітик Ерік Найман

"Взагалі основна мета - це добробут українського населення", - заявляв засновник проєкту B2B Jewelry Микола Гонта.

І провадження в прокуратурі його місії не заважали. Люди йшли до його магазинів і самі віддавали гроші. Щоправда, із карантином магазини закрилися, а виплачувати відсотки перестали.

А цього тижня сталося дивовижне - СБУ заблокувала діяльність організованого злочинного угруповання, яке заснувало фінансову піраміду B2B Jewelry. За даними правоохоронців, у людей виманили понад 250 мільйонів доларів. Чверть мільярда, які люди самостійно забрали у себе і своїх дітей і без всякого примусу віддали їх шахраям. Саме на цю добровільність швидше за все адвокати Миколи Гонти і будуть вказувати, рятуючи його від в'язниці.

Повʼязані теми:

Наступна публікація