Бессарабський чи Лук'янівський. Який зі столичних ринків найдешевший. Інфографіка

Бессарабський чи Лук'янівський. Який зі столичних ринків найдешевший. Інфографіка

Фото: ТСН.ua

ТСН.ua перевірив, чи справді Бессарабський ринок найдорожчий. Для порівняння ми обрали ще декілька базарів.

16 липня 1912 року у Києві відбулося урочисте відкриття Бессарабського ринку в присутності вищого керівництва міста і краю. Тобто, найвідомішому в Україні ринку вже 104 роки. Бессарабський ринок має торговельну площу 896 м² і розташований на Бессарабській площі в західному кінці Хрещатика.

Як правило, на думку киян і гостей столиці, Бессарабський ринок є найдорожчим у Києві. Ідіоми "дорого, як на Бессарабці", або "ми ж не на Бессарабці" міцно ввійшли в повсякденне життя киян.

Відтак, до "дня народження" Бессарабського ринку ТСН.ua вирішив перевірити, чи справді він найдорожчий. Для порівняння ми обрали ще Лук'янівський ринок, Одеський, Лісовий і приміський ринок - у Бучі.

Бессарабський ринок / Фото: ТСН.ua

За основу ми взяли декілька продуктів – молоду картоплю, огірки, помідори, свинину, яловичину, сало, кисломолочний сир, абрикос та малину. Цікаво, що у порівнянні, деякі продукти виявилися дорожчими, ніж на Бессарабці.

Молода картопля найбільше коштує на Бессарабському ринку, підтверджуючи його реноме найдорожчого (15 грн/кг). Натомість на Лісовому ринку столиці її можна знайти по 6 грн/кг.

Помідори теж виявилися дорожчими на Бессарабці – по 25 грн/кг, а от на Одеському ринку вони коштують майже на десять гривень дешевше – по 14 за кілограм.

Бучанський ринок / Фото: ТСН.ua

Огірки теж найдорожчі на Бессарабці – по 20 грн/кг. Від цього цінника не відстає і Лук'янівський базар. Там помідори по 15 гривень, хоча на інших досліджених нами ринках можна придбати по 12, а на Одеському - взагалі по 9 гривень.

Водночас свинина коштує однаково і на Бессарабському і на Лук'янівському ринках - по 100 гривень за кілограм. Дешевше майже вдвічі можна знайти на Одеському ринку – всього по 65 гривень. Цікаво, що Буча майже не відстає від столичних мірок – свиняча вирізка тут по 90 грн/кг.

Трохи інакша ситуація з яловичиною. Найбільше за неї просять на Лук'янівському ринку – 200 гривень за кілограм. Бессарабка у цій категорії опинилася на другій позиції – 160 грн/кг. Найдешевшу яловичину можна знайти на Одеському ринку (80 грн/кг) та на Бучанському (85 грн/кг).

Лук’янывський ринок / Фото: ТСН.ua

Свіже сало скрізь коштує майже однаково – у середньому 40 гривень за кілограм. А от на Бессарабському ринку за нього просять 60 гривень. Найдешевше – на Лісовому, по 30 грн/кг. Така ж ситуація і з кисломолочним сиром. Найдорожче – на Бессарабці (60 грн/кг). На інших ринках ціни коливаються у діапазоні 45-55 гривень за кілограм.

Найдорожчі абрикоси теж можна знайти на Бессарабці – по 35 грн/кг. На всіх інших ринках вони коштують по 30 гривень. А от з малиною ситуація зовсім протилежна. Найдорожчу ми побачили на Бучанському ринку – по 50 гривень. На Бессарабці та Лук'янівці вона по 35, а на Лісовому ринку взагалі можна знайти по 13.

Резюмуючи наше невелике дослідження, виходить, що Бессарабський ринок таки найдорожчий. Але йому майже не поступається Лук'янівський. Найдешевшим виявився Одеський базар, а от Бучанський дуже вразив малиною по 50 гривень. Дивіться більше у нашій інтерактивній інфографіці:

Повʼязані теми:

Наступна публікація