Без лічильників. Як українцям зменшити тарифи на опалення на 70%

Без лічильників. Як українцям зменшити тарифи на опалення на 70%

Фото: Київенерго

У старих будинках досить складно встановити індивідуальний лічильник на тепло.

Високими тарифами і боєм із ними закінчився опалювальний сезон для українців. У результаті – навчилися економити тепло у своїх оселях.

Проте гаманці від витрати великих сум так і не вберегли. Принаймні, більшість українців, хто мешкає у старих будинках. Контролювати температуру хоча б у своїх квартирах вони не можуть, бо система теплопостачання - застаріла навіть для лічильників. Їх не можна встановити в оселях, де тепло подається по стояку і відсутнє закільцоване постачання лише для квартири.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Але вихід є. Індивідуальний тепловий пункт – це такий собі лічильник, але великого розміру, з електронними датчиками. Мешканці будинку самі зможуть запрограмувати температуру, яка буде в квартирі - ІТП автоматично регулюватиме температуру.

Встановити подібний пункт в одній із київських багатоповерхівок, за попередніми розрахунками, коштуватиме мешканцям 200 тисяч гривень. Тобто по 2857 грн на кожну із 70 квартир. І ці гроші можна відбити за сезон. Скажімо, такий ІТП уже функціонує у багатоповерхівці в Броварах, що на Київщині. Її проектував і розробляв інженер Олександр Александров із колегами. Десять осіб, два місяці роботи - і тепер люди за опалення платять до 70% менше.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Тетяни Боковні.

Експерти розповіли, як зекономити до 70% на опаленні мешканцям старих будинків

Експерти розповіли, як зекономити до 70%  на опаленні мешканцям старих будинків

Повʼязані теми:

Наступна публікація