Безготівкові операції стануть дешевшими: НБУ домовився з Visa та Mastercard про зниження міжбанківських комісій

Безготівкові операції стануть дешевшими: НБУ домовився з Visa та Mastercard про зниження міжбанківських комісій

Фото: Associated Press

Це забезпечить подальше зростання безготівкових платежів.

Національний банк спільно з міжнародними платіжними системами Visa та Mastercard підписали Меморандум про зниження міжбанківських комісій (інтерчейндж), що сприятиме розвитку безготівкового розрахунку в Україні.

Про це повідомляє Нацбанк.

Заступник голови Національного банку Олексій Шабан заявив, що досягнутий компроміс сприятиме зниженню вартості безготівкових операцій та захисту інтересів українців – користувачів платіжних карток.

"Зважаючи на стратегічну важливість для України подальшого розвитку безготівкової економіки, та, зокрема, поширення безготівкових платежів, був узгоджений підхід щодо поступового зниження граничного розміру ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій (інтерчейндж)", – зауважив він.

Зазначається, що для цього компанії Visa та Mastercard звернулися до Антимонопольного комітету України із заявою щодо надання дозволу на узгоджені дії. Після отримання такого дозволу вони розпочнуть поступове зниження граничних розмірів ставок комісії інтерчейндж, зокрема комісії мають становити:

  • від 01.07.2021 – не більше 1,20%;
  • від 01.07.2022 – не більше 1,00%;
  • від 01.07.2023 – не більше 0,90%.

"Національний банк неодноразово наголошував на необхідності збереження виключно ринкових підходів до регулювання платіжного ринку. Адже це дає можливість фінансовій індустрії забезпечувати подальше зростання безготівкових платежів, скорочення частки тіньової економіки та зростання надходжень до державного бюджету в результаті цифровізації платежів", - наголосили у пресслужбі регулятора.

Варто зазначити, що міжбанківська комісія (інтерчейндж) – це комісія, яку банк-еквайр, що обслуговує продавця або торгово-сервісне підприємство, сплачує банку-емітенту, який видав картку покупця, за кожну оплату товару або послуги, здійснену за допомогою картки. Фактично комісія перерозподіляється між двома банками, тому і називається міжбанківською. 

Вона забезпечує функціонування ринку безготівкових платежів. Банки інвестують свій дохід від міжбанківської комісії, щоб постійно покращувати якість і рівень безпеки безготівкових платежів, а також створювати пільги для власників карток: безкоштовні картки, кешбеки, бонусні програми тощо.

Чи варто регулювати міжбанківські комісії законодавчо

Чи варто регулювати міжбанківські комісії законодавчо

Повʼязані теми:

Наступна публікація