Більше отримує той, хто ближче до уряду: аграрії пересварилися через державні дотації

Більше отримує той, хто ближче до уряду: аграрії пересварилися через державні дотації

Фото: УНІАН

Багатьох обурює, що птахофабрики отримують найбільше – половину виділених на галузь грошей.

Сільгоспвиробники України розділилися на задоволених та ображених, бо вважають, що держава одних дотує, а інших обкрадає. Цьогоріч із держбюджету виділено 4 мільярди гривень, які розподілилися на 1140 виробників, серед яких є ті, що вирощують свиней, корів, займаються рослинництвом, молочарством, але найбільше грошей забрали на себе два великі агрокомплекси – виробники курятини, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Один із них, «Миронівський хлібопродукт», належить другу Петра Порошенка Юрію Косюку, а інший, «Укрлендфармінг», бізнесмену Олегу Бахматюку. Їм на двох перепало майже 2 мільярди бюджетної допомоги. «Це правда, що Косюк і Бахматюк разом – це 80-90% птахівництва. З пісні слів не викинеш», - визнає заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов.

Держава виділила 2 мільярди дотацій виробництвам, що належать друзям Порошенка

Держава виділила 2 мільярди дотацій виробництвам, що належать друзям Порошенка

Проект держбюджету на 2018 планує вдвічі скоротити державні дотації агросектору, але окремим  депутатам це не сподобалося і вони запропонували залишити дотації на рівні цього року. Політичні опоненти одразу охрестили їх лобістами. «Аграрний сектор виробляє непогані гроші, і ми захищаємо не селян, а олігархів», - твердить нардеп Віктор Пинзеник. Але один із співавторів поправки про збільшення дотацій свій зв’язок з агромагнатами заперечує. «Це означає, що система недосконала, бо наша мета – допомагати малому та середньому бізнесу», - каже Роман Семенуха.

Сам Юрій Косюк про дотації власному бізнесу не знає. «Не знаю, про що ви говорите», - відповів він. Експерти ж підозрюють, що депутати справді лобіюють збільшення дотацій заради великих гравців. «Великі агрохолдинги отримують найбільше. Вони говорять про те, що вони отримують найбільше, тому що вони найбільше виробляють, але пропорційно якщо дивитись, яку частину вони виробляють, то іхня частина дещо менша, ніж отримані субсидії. Як завжди в нас в Україні: хто має зв’язки в уряді, той може більше отримувати якихось привілеїв», - каже аграрний експерт Володимир Коновальчук.

Малі та середні сільгоспвиробники кажуть, що Косюк тут ні до чого – просто курятина виробляється круглий рік, на відміну од, наприклад, свинини. Тому й повертають за неї більше. «Косюку пощастило, як і всім птахівникам – у них окремо птахокомбінат і окремо рослинництво на іншій юридичній особі», - каже Соколов. Тому, на його думку, потрібно змінювати всю систему, а державні гроші розподіляти порівну. Але чи буде змінено сам принцип виділення дотацій на прозоріший, поки що невідомо. Наразі депутати сперечаються лише за їх розмір.

Кореспондент ТСН Ольга Василевська

Повʼязані теми:

Наступна публікація