"Борг Януковича": Україна збирається подати апеляцію в Лондоні

"Борг Януковича": Україна збирається подати апеляцію в Лондоні

Фото: УНІАН

Рішення мають оскаржити до 23 червня.

До 23 червня Україна має подати апеляцію на рішення суду щодо судового спору з Росією стосовно боргу в три мільярди доларів, так званого "боргу Януковича".

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

"На засіданні, яке відбулось у англійському суді 26 травня 2017 року, суддя Блер продовжив термін подання апеляції України на 14 днів (від 9 червня 2017 року до 23 червня 2017 року). Відповідно, Україна подасть документи щодо апеляційного оскарження у цей продовжений термін", – йдеться у повідомленні.

Як відомо, три млрд дол. уряд колишнього президента Віктора Януковича позичив в останні місяці перебування при владі.

Нагадаємо, 29 травня Олександр Данилюк заявив: "Щойно отримали рішення Лондонського суду щодо так званого російського боргу, яке не визнає обґрунтованість позиції й аргументи України у цій справі". А тому він повідомив про плани оскаржити це рішення.

Високий суд Лондона мав у прискореному порядку розглянути справу стосовно боргу України перед РФ, відомої як "борг Януковича" щодо єврооблігаційного боргу на  3 млрд доларів. 

Росія вимагала прискорений розгляд і просила ігнорувати в справі Крим. Натомість українська сторона представила письмові роз'яснення про необхідність повномасштабного судового процесу.

На думку представників України, у цьому контексті угоду сторін щодо облігацій може бути анульовано.

Уряд Миколи Азарова отримав кредит в рамках домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом Віктором Януковичем у грудні 2013 року. Запозичення було видано за допомогою викупу євробондів України на 3 млрд доларів через Ірландську фондову біржу. У 2015 році російська сторона не прийняла умов щодо реструктуризації боргу, зажадавши від Києва його повернення. Українська влада відмовлялася визнавати борг офіційним і наполягала на його комерційній основі.

Своєю чергою МВФ визнав борг перед Росією офіційним, але заявив, що кредитування України продовжиться, навіть якщо буде оголошений дефолт.

30 грудня 2015-го Кабінет міністрів України ухвалив рішення про введення мораторію на виплату боргу РФ

Повʼязані теми:

Наступна публікація