Брюссель може отримати доступ до цін "Газпрому" для європейських країн - ЗМІ

Брюссель може отримати доступ до цін "Газпрому" для європейських країн - ЗМІ

Країни ЄС не можуть закуповувати газ у РФ без схвалення Єврокомісії

Європейська комісія може отримати офіційний постійний доступ до цін та індивідуальних для кожної країни формул "Газпрому" в Європі.

Єврокомісія зможе отримувати всю інформацію про комерційні контракти "Газпрому" в Європі, в тому числі й щодо цін.

Про це повідомляє "Комерсант".

Згідно з новими поправками до законодавства, всі міжурядові угоди з енергетики повинні узгоджуватися з Єврокомісією до їх підписання, а всі неєвропейські постачальники газу - повідомляти регулятору про параметри довгострокових контрактів, які можуть бути запитані "для оцінки його впливу на енергетичну безпеку".

У розпорядженні "Комерсанта" виявилися два законопроекти Єврокомісії, які мають стати базовими документами для Енергосоюзу ЄС, який створюється. Наприклад, жодна країна Євросоюзу не зможе укласти міжурядову угоду в енергетичній сфері без схвалення Єврокомісії. Підсумкова угода повинна бути схвалена Брюсселем перед підписанням і перед ратифікацією.

Тобто, Брюссель може отримати офіційний постійний доступ до цін та індивідуальних для кожної країни формул "Газпрому" в Європі.

Нагадаємо, раніше АМКУ оштрафував "Газпром" за зловживанням монопольним становищем при транзиті через Україну на понад 85 млрд грн.

Перший заступник голови Антимонопольного комітету України Марія Нижник зазначила, що НАК "Нафтогаз України" має право вимагати подвійну компенсацію від "Газпрому" за шкоду, завдану у зв'язку з монопольними порушеннями під час транзиту газу.

Україна відмовилась оплачувати нові рахунки від "Газпрому"

Україна відмовилась оплачувати нові рахунки від "Газпрому"

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація