Будівництво - драйвер економіки, і держава зацікавлена ​​у запуску іпотеки по 7% - голова Укрфінжитло Шкураков

Будівництво - драйвер економіки, і держава зацікавлена ​​у запуску іпотеки по 7% - голова Укрфінжитло Шкураков

Для запуску масового доступного кредитування на придбання житла уряд на базі Мінфіну наприкінці 2020 року створив нову структуру - Українську фінансову житлову компанію (Укрфінжитло).

28 грудня міністр фінансів України Сергій Марченко вже підписав статут нової структури, яка займеться розробкою і впровадженням механізмів, що дозволяють громадянам брати іпотеку в банках за посередництва держави під 7% річних.

Хто зможе скористатися цією програмою, в інтерв'ю НВ розповів голова Укрфінжитло Василь Шкураков.

"Укрфінжитло має виступити в якості посередника між банком і громадянином, як надійне плече держави в цьому питанні. Ми створюємо інструмент, який буде вигідний для всіх - громадян, бізнесу та держави", - сказав Шкураков.

За словами голови Укрфінжитло, в Україні відчувається велика потреба у доступній іпотеці, особливо в середніх і малих містах з населенням 50-70 тисяч чоловік: "вони в реаліях нової України не бачили нових будівельних об'єктів, нового житла. Люди живуть там в старих хрущовках, які за фактом вже пережили свій термін експлуатації".

"Ми хочемо досягти ситуації, коли людина може взяти свою іпотеку на такий термін, щоб безболісно її виплатити (навіть до 30 років) - і під фіксовану ставку 7% на всі періоди", - каже Шкураков.

При цьому програмою доступних кредитів зможуть скористатися тільки ті, хто її дійсно потребує. Для власників кількох об'єктів нерухомості іпотека під 7% буде недоступна.

Ще одним напрямком роботи Укрфінжитло стане лізинг житла, або так звана оренда з викупом. "Для компанії - це в першу чергу відхід від ризиків, пов'язаних із забезпеченням (компанія залишається власником предмета лізингу до повного виконання клієнтом умов договору). Для лізингоодержувача - можливість безболісно вийти з договору у разі необхідності, а також можливість змінити географію предмета лізингу в разі переїзду в інше місто", - зазначив Шкураков.

Очікувана ставка по лізингу - близько 5% річних.

Голова Укрфінжитло вважає, що доступне кредитування на покупку житла має стимулювати будівельний сектор, який є одним з головних драйверів економіки. У розвинених країнах, за даними Шкуракова, мультиплікатор будівництва знаходиться в межах 10, в Україні він поки що становить 6.

Наступна публікація