"Це не підвищення пенсійного віку": Рева пояснив, як грамотно розподілять пенсії між усіма українцями

"Це не підвищення пенсійного віку": Рева пояснив, як грамотно розподілять пенсії між усіма українцями

Фото: Getty Images

Рева також заявив, що Пенсійний фонд в середньому кожній людині виплачує гроші протягом 18 років.

Міністр соцполітики України Андрій Рева заявив, що в Україні існує проблема з несправедливістю розподілу пенсій, зокрема, між тими, хто все життя працював в Україні, і тими, хто тільки нещодавно повернувся на батьківщину після заробітків за кордоном.

Про це він сказав в інтерв'ю Еспресо.

"Якщо ви платите внески 35 років, ви є повним учасником цієї програми. Якщо я плачу 15 років, я також є учасником цієї програми, але погодьтеся, що між нами повинна бути різниця. Тому що, як показують розрахунки Пенсійного фонду, після досягнення 60-річного віку наші люди в середньому живуть 18 років. Це значить, що 18 років Пенсійний фонд повинен платити їм пенсію", – сказав Рева.

При цьому він наголосив, що це менше, ніж тривалість виплат пенсій у Європі.

"Менше, але такі реалії. У нас і пенсійний вік менший. Але 18 років Пенсійний фонд повинен платити. Так якщо ви працювали і платили 35 років, а я 15, і ми виходимо на пенсію в один рік, то хто опиняється в гіршому стані? Той, хто платив більше. Бо у вас заберуть частину грошей, щоб заплатити мені. Це значить, що ваша пенсія буде меншою, а моя більшою, ніж я заробив", – пояснив міністр.

За словами Реви, тренд несправедливості потрібно змінювати.

"От чому у нас, наприклад, з десяти з половиною мільйонів робітників чотири платять з мінімальної заробітної плати і працюють 15 років. Їм більше не треба. Тому тренд потрібно міняти. Ми вважаємо, що якщо ми говоримо про справедливість у пенсійному забезпеченні, то мають бути різні умови виходу на пенсію для людей, які різну кількість років брали участь у пенсійній програмі", – сказав він.

Але для змін, зауважив Рева, підвищення пенсійного віку не може розглядатися як варіант.

"Це не підвищення пенсійного віку, бо якщо б ми підвищили пенсійний вік, то ми б – ви 35, я 15 – разом у 63 роки йшли б на пенсію. Коли ми говоримо, що у вас 35, і ви йдете в 60, бо ви виконали умови пенсійної програми, а я мінімізував до 15, то я піду в 65. Це залежить від нашого з вами вибору. І люди, які працюють і платять більше, мають бути в кращому стані, ніж ті, хто працює і платить менше. Це елемент справедливості", – пояснив Рева.

Рева додав, що ті, хто повернувся з-за кордону зможуть претендувати на отримання пенсії лише якщо мають страховий стаж.

"Він не всім подобається, але кожен має розуміти, що його пенсійне забезпечення – це його власна відповідальність. І коли він каже: "А я ж був за кордоном", – будь ласка, ти працював на себе, були такі економічні умови. Але коли ти повертаєшся, то можеш претендувати на участь у пенсійній програмі лише якщо маєш страховий стаж. Якщо його нема – держава мусить тобою займатися через систему соціального захисту. Тобі будуть платити допомогу, але не пенсію. Пенсія належить тим, хто брав участь у пенсійній програмі", – сказав він.

"У нас на сьогодні є багато людей, які не мають навіть 15 років страхового стажу. І за нашим законодавством, якщо у вас немає 15 років стажу, ви не маєте права на пенсію, і вам виплачується спеціальна допомога, як особі, що не має права на пенсію, – увага! – з 63 років. Це сьогоднішнє законодавство", – також додав Рева.

За словами міністра, розмір такої допомоги залежатиме від розміру прожиткового мінімуму.

"У розмірі прожиткового мінімуму. Інша справа, що сьогодні і пенсія є у такому ж розмірі через те, що у нас величезна маса людей має різний страховий стаж, але всім платять однаково, і тому у нас немає диференціації", – зазначив політик.

"А коли ми чітко поставимо в залежність від страхового стажу термін виплати пенсії і її розмір, ви побачите, як ситуація зміниться. У нас збільшиться кількість платників, і у нас люди будуть зацікавлені працювати довше і платити більше, щоб отримати гідну пенсію", – резюмував Рева.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд та Світовий банк висловили свою підтримку урядовому законопроекту щодо реформування пенсійної системи, який розробили у Мінсоцполітики.

Проект нової пенсійної реформи може збільшити суму виплат для мільйонів пенсіонерів

Проект нової пенсійної реформи може збільшити суму виплат для мільйонів пенсіонерів

Повʼязані теми:

Наступна публікація