"Центренерго" заявляє про шантаж із боку холдингу "ДТЕК"

"Центренерго" заявляє про шантаж із боку холдингу "ДТЕК"

Фото: ТСН

У Міністерстві енергетики ситуацію наразі не коментують.

Державна енергогенеруюча компанія ПАТ "Центренерго" заявила про шантаж із боку холдингу "ДТЕК" та попросила уряд втрутитися у ситуацію. Кажуть, приватна компанія вчасно не виконує умов договору, натомість відповідальність хоче перекласти на державне підприємство. У ДТЕКу ці звинувачення заперечують.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Усе почалося із листів до шахтарських профспілок. У "Центренерго" твердять, що ДТЕК заявила про можливу чергову зупинку шахт. Винною у цьому називала саме державну компанію. Тому в "Центренерго" такі дії назвали спробою перекласти зобов'язання приватного інвестора на державу.

"Ми сподіваємося на підтримку з боку уряду України та захист інтересів державної енергогенеруючої компанії ПАТ "Центренерго" від шантажу з боку ДТЕК", - йдеться в заяві.

Показово, що співпраця компаній влітку теж почалася із мітингів шахтарів. Коло Кабміну та Офісу президента вони скаржилися, що не мають куди збувати свою продукцію. У Міністерстві енергетики тоді рекомендували "Центренерго" замість газу для ТЕЦ закуповувати вугілля. У Міненергетики навіть пообіцяли домовитися про кредити у державних банках, аби оплатити контракт. От тільки вугілля пропонували купувати не у державних шахт, а з приватних "Добропіллявугілля". Нині вони в довгостроковій оренді у ДТЕКу. Контракт на поставку вугілля підписали просто під час чергового мітингу. У міністерстві пояснювали, що вугілля із приватних шахт було дешевшим, аніж з державних. Утім, без сюрпризів не обійшлося.

"Питання не в тому, чи воно дешевше. Питання в тому, що вартість не є обґрунтованою відповідно до того, якою б вона мала бути. Бо міжнародний паритет врахований, окей, але ці витрати, які плюсуються - віртуальні, віртуальний фрахт - він нас не влаштовує безумовно", - каже директорка департаменту зовнішніх комунікацій ПАТ "Центренерго" Світлана Сирота.

Ціну на вугілля ДТЕК рахували за формулою "Роттердам+". Брали ціну на міжнародній біржі та плюсували ціну доставки із нідерландського порту. Саме ж вугілля везли з Донеччини. Показово, що ДТЕК наполягала на повній передоплаті, але державній компанії вдалося домовитися про відтермінування. Втім, у "Центренерго" кажуть, не все обіцяне вугілля отримали.

"Із 100 тисяч тонн, заявлених на липень, наразі відвантажено 33 з половиною. Загалом за цим контрактом має бути відвантажено 300 тисяч тонн", - повідомила директорка департаменту зовнішніх комунікацій ПАТ "Центренерго" Світлана Сирота.

"Центренерго" заявляє про шантаж із боку холдингу "ДТЕК"

"Центренерго" заявляє про шантаж із боку холдингу "ДТЕК"

Натомість у листах профспілкам, скаржиться "Центренерго", ДТЕК винним називав саме державну компанію. Мовляв, та не сплатила за вугілля вчасно. А сам контракт і формулу ціни у ДТЕК вважають прозорою та вигідною для держави.

"У зв'язку з тим, що тема поставок вугілля на "Центренерго" перебувають на контролі Міністерства енергетики України та Фонду державного майна, ми повідомили їх про поточну ситуацію щодо невиконання умов контракту з боку "Центренерго"", - йдеться у заяві ДТЕК.

У парламентському комітеті з питань енергетики нарікання ДТЕКу щодо чергової можливої зупинки шахт називають спробою отримати ще вигідніший контракт. А заяви про те, що продукцію немає куди збувати, - спекуляцією. Мовляв, теплові електростанції, які належать ДТЕКу, самі могли б виступити покупцями вугілля. Але компанія натомість вирішила не виробляти світло, а купити дешевшу електроенергію у державного "Енергоатому". Йдеться про кількість рівну майже 500 тисячам тонн незатребуваного вугілля, каже нардеп від "Слуги народу", голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

"На жаль, ті компанії, які зберігають монопольне становище, просто не готові конкурувати і не готові боротися за покупця, а хочуть когось заставити політичними методами, щоби хтось купував вугілля у приватних шахт", - пояснив Герус.

Водночас, колеги депутата по комітету певні, що правоохоронці мали б перевірити, чи не завдали ці контракти збитків державі. А разом із цим проаналізувати ще й діяльність в.о. міністра енергетики.

"Ситуація на ринку енергетики сьогодні надскладна з однієї великої причини - очільниця міністерства відверто лобіює інтереси однієї приватної компанії", - заявив нардеп від "Слуги народу" Сергій Нагорняк.

У Міністерстві енергетики ситуацію наразі не коментують. Натомість у "Центренерго" пообіцяли, що навіть попри конфлікт виконуватимуть усі зобов'язання вчасно. Водночас, просять державу розібратися у ситуації та не допустити шантажу у майбутньому.

Повʼязані теми:

Наступна публікація