Через неплатоспроможність ВТБ можуть звільнити заступника голови Нацбанку України

Через неплатоспроможність ВТБ можуть звільнити заступника голови Нацбанку України

Через неплатоспроможність ВТБ можуть звільнити заступника голови Нацбанку України

Фото: Національний банк України

Холод працював у ВТБ майже чотири з половиною роки.

Через визнання "ВТБ Банку" – української "дочки" російського державного ВТБ – неплатоспроможним може бути звільнений заступник голови Національного банку України Сергій Холод.

На цій посаді він працює від 23 липня 2018 року, відповідає за ринок платіжних систем і грошовий оборот. До роботи в НБУ Холод протягом 53 місяців працював заступником голови "ВТБ Банку". Оскільки протягом року до дня неплатоспроможності "ВТБ Банку" він "більше шести місяців" входив до його правління, ділова репутація Холода стала небездоганною. Про це пише FinClub.

Відповідно цей факт є "ознакою відсутності бездоганної ділової репутації фізичної особи" і обіцяє йому негативні наслідки. Згідно зі ст. 20 закону "Про Національний банк України", втрата бездоганної ділової репутації є прямою підставою для звільнення заступника голови НБУ Сергія Холода. Відповідне кадрове рішення має ухвалити Рада Нацбанку.

Створений Нацбанком механізм відбілювання репутації банкірів на власних топ-менеджерів не поширюється, інакше це був би явний конфлікт інтересів.

Нагадаємо, НБУ визнав "ВТБ Банк" неплатоспроможним 27 листопада. Відсьогодні, 28 листопада, до фінустанови ввели тимчасову адміністрацію.

"У зв’язку зі зниженням обсягу ліквідності АТ "ВТБ Банк" та подальшим погіршенням його фінансового стану впродовж останнього місяця Національний банк 13 листопада 2018 року відніс АТ "ВТБ Банк" до категорії проблемних. Тоді ж було встановлено строк для вжиття АТ "ВТБ Банк" плану заходів з приведення своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства. Зважаючи на відсутність реальних дій з боку власників АТ "ВТБ Банк" для запобігання неплатоспроможності, а також відсутність вжитих та реалістичних заходів для покращення ліквідності банку, та у зв’язку з тим, що діяльність АТ "ВТБ Банк" не відповідала вимогам банківського законодавства і нормативно-правовим актам Національного банку України, Правлінням Національного банку України прийнято рішення про віднесення АТ "ВТБ Банк" до категорії неплатоспроможних", - пояснила прес-служба регулятора.

У НБУ уточнили, що 97% вкладників АТ "ВТБ Банк" (59108 осіб) отримають вклади у повному обсязі (до 200 тис. грн). Клієнти із більшими обсягами вкладів отримають їх у межах суми, гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. Загалом Фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладникам в обсязі 942,7 млн грн.

У Нацбанку запевнили, що "віднесення АТ "ВТБ Банк" до категорії неплатоспроможних жодним чином не впливає на стабільність банківського сектору України, оскільки частка вказаної фінустанови становить 0,6% від чистих активів платоспроможних банків. На сьогодні ліквідність банківського сектору становить близько 75 млрд грн, що є достатнім для його належного і безперебійного функціонування".

У ВТБ ситуацію в банку пояснили введеними раніше санкціями, а також судовою забороною на відчуження активів та майна банку.

Повʼязані теми:

Наступна публікація