Через прискорення інфляції Нацбанк запроваджуватиме більш жорстку монетарну політику

Через прискорення інфляції Нацбанк запроваджуватиме більш жорстку монетарну політику

Фото: УНІАН

У січні показник інфляції зріс до 14,1%.

В Україні продовжує зростати інфляція. У січні цього року вона прискорилася до 14,1% у річному вимірі з 13,7% у грудні минулого року. У місячному вимірі зростання споживчих цін становило 1,5%.

Такі дані наводить Державна служба статистики.

"Фактична інфляція була дещо вищою за траєкторію прогнозу, опублікованого в "Інфляційному звіті" за січень 2018 року, у зв’язку із швидшими, ніж очікувалося, темпами зростання цін на сирі продукти та паливо. Поточна динаміка споживчої інфляції та її складових свідчить про збереження значного інфляційного тиску. Національний банк очікує, що більш жорстка монетарна політика сприятиме поступовому зниженню споживчої інфляції та її поверненню в цільовий діапазон у середині 2019 року", - ідеться в повідомленні НБУ.

Регулятор уточнив, що "базова інфляція у січні прискорилась до 9,8% р/р (становила 0,7% у місячному вимірі) та в цілому відповідала прогнозу. Це відбулося внаслідок більш суттєвого зростання цін на послуги, що враховуються у цьому показнику. Їхні темпи зростання збільшилися до 15,2% р/р. Зокрема, суттєво підвищилися тарифи на утримання будинків та прибудинкових територій, кабельного телебачення та Інтернету, а також вартість послуг охорони здоров’я. Це стало результатом дії низки факторів. По-перше, подальшого відображення зростання заробітних плат (у тому числі через чергове збільшення мінімальної заробітної плати від початку 2018 року на 16,3%). По-друге, послаблення гривні в попередні кілька місяців. По-третє, значних темпів зростання споживчого попиту, про що свідчило стрімке збільшення роздрібного товарообороту в грудні 2017 року (на 16,1% р/р). По-четверте, початку нового бюджетного року, що часто супроводжується переглядом цінової політики".

У НБУ зазначають, що справдився їхній прогноз щодо цін на продукти харчування з високим ступенем обробки – вони уповільнилися внаслідок зниження темпів зростання вартості відповідних сирих продуктів. Зокрема, у січні повільніше зростали ціни на молочні продукти завдяки зниженню закупівельних цін на молоко, а також на тлі низхідної динаміки світових цін на молоко та молочну продукцію.

Активніше почали дорожчати одяг, взуття, інші непродовольчі товари, у тому числі внаслідок послаблення гривні у листопаді-січні.

Сирі продукти харчування в січні здорожчали на 23,6%.

"Такі темпи зростання були вищими, ніж очікувалося. Зокрема, прискорилося зростання цін на більшість овочів борщового набору, а також вищими за очікування були темпи зростання цін на тепличні овочі, значна частина яких представлена імпортованою продукцією. Також тривало подальше зростання цін на м’ясо. Попри зниження світових цін на м’ясо протягом останніх кількох місяців переважав вплив внутрішніх факторів – скорочувалась пропозиція окремих видів м’яса після закінчення свят та зберігалися значні обсяги експорту. Також прискорилося зростання цін на яйця та фрукти", - констатують у НБУ.

Адміністративно регульовані ціни зросли на 16,2% р/р.

"Драйвером їхнього зростання були послуги поштового зв’язку, а також місцевого телефонного зв’язку. Крім того, прискорилося зростання вартості перевезень у міському маршрутному транспорті на тлі підвищення цін на паливо. Натомість, зростання цін на алкогольні напої та тютюнові вироби уповільнилося", - зазначає регулятор.

Ціни на паливо підвищилися на 21,8% р/р через суттєвіше подорожчання нафти на світових ринках та послаблення гривні.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація