Через санкції доходи росіян упали на 2-3%

Через санкції доходи росіян упали на 2-3%

Фото: Reuters

Компанії, що потрапили під санкції, забезпечують п'яту частину ВВП РФ.

Західні санкції та контрсанкції призвели до того, що доходи росіян протягом останніх чотирьох років упали на 2-3%. Найбільш відчутним їхній стримувальний вплив буде в довгостроковій перспективі.

Так вважають аналітики рейтингового агентства АКРА, пише Reuters.

У середньостроковій перспективі роль санкцій у слабкості економічного зростання не настільки велика: потенціал збільшення ВВП у період від 2017 до 2018 року АКРА оцінює в 1,5%.

Мінекономрозвитку РФ розраховує отримати підсумкову оцінку зростання економіки за 2017 рік на рівні 2% - у результаті уточнення даних про стан промисловості. Відомство прогнозує збільшення цього показника на 1,9% за підсумками 2018-го та уповільнення зростання до 1,4% 2019 року.

Основним стримувальним фактором є скорочення чисельності робочої сили - його негативний ефект на темпи економічного зростання АКРА оцінює в 0,4% протягом 2018-2020 років. Тому "навіть у разі скасування санкцій середньострокове зростання економіки навряд чи б істотно посилилося".

За підсумками 2017-го сукупна консолідована виручка російських компаній і банків, що потрапили в "чорні списки", склала 30 трильйонів рублів, а їхній вклад у ВВП Росії АКРА оцінює в 20-21%.

Голова Рахункової палати РФ Олексій Кудрін кілька місяців тому погіршив оцінку впливу західних санкцій на уповільнення економічного зростання до 0,5% ВВП.

Вплив санкцій на темпи зростання може виявитися більш відчутним у довгостроковій перспективі як для компаній, так і для економіки загалом. Основні бар'єри для більш швидкого зростання, яке було б можливе за відсутності режиму санкції, - це скасування спільних технологічних проектів, зниження експорту алюмінію і видобутку нафти та газу, зазначають в рейтинговому агентстві.

Набагато більш помітний непрямий ефект, що проявився в контрсанкціях, посиленні бюджетної політики, розвитку автономної інфраструктури фінансового ринку, включаючи платіжну систему і рейтинги.

У відповідь Росія обмежила імпорт деяких категорій продовольства із західних країн, тож це призвело до зростання цін на окремі товари. Вартість споживчого кошика зросла, за оцінкою АКРА, на 2-3% протягом 2014-2018 років.

"Незважаючи на те, що внесок агропромислового комплексу в економічне зростання в цей період склав 1%, він був переважно обумовлений інвестиціями, здійсненими в 2010-2013 роках. Зростання виробництва в секторі АПК, безпосередньо пов'язаний із контрсанкціями, не перевищив 0,1%", - підрахували аналітики агентства.

Показники рівня життя населення, як і раніше, не дотягують до поліпшень у реальному секторі економіки, згідно з даними Росстату. Річний приріст реальних наявних доходів в травні склав 0,3% після стрибка на 5,7% в квітні, який аналітики пов'язували винятково з виборчим циклом.

Повʼязані теми:

Наступна публікація