Через "сірі" схеми на тютюновому ринку Україна щомісяця отримує понад 3 мільярдів гривень збитків

Через "сірі" схеми на тютюновому ринку Україна щомісяця отримує понад 3 мільярдів гривень збитків

Фото: УНІАН

Правоохоронці заблокували рахунки 52 компаній.

В Україні на тютюновому ринку діє "сіра" схема, яка дозволяє компаніям не сплачувати частину податків до держбюджету. А це – 3,2 мільярда гривень щомісяця.

Про це 23 серпня йшлося під час колегії Міністерства внутрішніх справ.

"На сьогодні існує дві проблеми: перша – це надходження контрабандним шляхом транзитних цигарок до України і переміщення їх до Європи, друга – існування "сірих" схем ухилення сплати податків", - зазначив заступник голови Нацполіції – начальник Департаменту захисту економіки Ігор Купранець.

Завдяки "сірій" схемі гравці тютюнового ринку ухиляються від сплати 5% акцизного збору під час реалізації тютюнових виробів. Підприємства, які здійснюють оптову торгівлю тютюновими виробами, не відображають у бухгалтерському обліку велику частину проданої за готівку продукції. У своїх документах відображають номенклатури інших товарних груп, що дозволяє ухилятися від сплати 5% ставки акцизного збору. В результаті роботи цієї схеми у реальних підприємствах виникає "тіньовий" обіг грошових коштів, а представники "конвертаційних центрів" за винагороду допомагають їм їх легалізувати.

Також представники "конвертаційних центрів" за винагороду в розмірі 2-3% набувають у реальних підприємств обсяги документально сформованих сум податкового кредиту з ПДВ.

"Від такої схеми збитки для державного бюджету в частині ненадходження податкових платежів щомісяця становлять: майже 700 мільйонів гривень у частині акцизного збору, а також близько 2,5 мільярда гривень в частині ПДВ", - сказав заступник голови Нацполіції.

Працівники Департаменту захисту економіки задля подальшої роботи в напрямку вирішення проблеми контрабанди та контрафакту на тютюновому ринку наклали арешти на рахунки 52 підприємств (загальна сума понад 1 млрд грн).

Купранець звернувся до міністра фінансів Оксани Маркарової з проханням про допомогу з боку податкових органів, аби спільним зусиллями навести лад та законність на тютюновому ринку.

Цигарки геть з вітрин: чи вплине “антитютюновий закон” на кількість курців в Україні

Цигарки геть з вітрин: чи вплине “антитютюновий закон” на кількість курців в Україні

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація