Через ситуацію з АЕС держава щодня втрачає понад мільйон доларів - нардеп

Через ситуацію з АЕС держава щодня втрачає понад мільйон доларів - нардеп

Фото: УНІАН

За словами посадовця, гроші "перетікають в руки приватних теплових енергокомпаній".

Через скорочення обсягів виробленої електроенергії держпідприємство НАЕК "Енергоатом" щодня втрачає понад мільйон доларів. 

Про це під час Погоджувальної ради заявив нардеп Сергій Нагорняк.

Він зазначив, що впродовж травня побував на Запорізькій та Рівненській АЕС, де нібито почув від працівників наступне запитання: "Чому найдешевша атомна генерація обмежується, натомість теплова, дорожча й не екологічна, електрогенерація збільшується в часі?"

Так, за словами нардепа, станом на перше червня в Україні з 15 енергоблоків працюють десять, а п'ять із них мають обмеження. 

"На сьогоднішню добу недоотримали 68 млн кВт/год генерації. Це більше мільйона доларів на добу недоотримує державна компанія, натомість ці гроші перетікають в руки приватних теплових енергокомпаній, які генерують", - зазначив Нагорняк.

Посадовець запропонував викликати для пояснень "несправедливого балансу" в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольгу Буславець.

"Заслухати, чому такий несправедливий був зроблений баланс, прогнозований в бік саме приватних компаній, а не державних. Дати доручення терміново переглянути баланс у бік збільшення генерації саме якраз атомної електроенергії", - пояснив нардеп. 

Він також наголосив на тому, що питання учасників ринку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в Україні наразі не врегульоване: "Це найдорожча генерація, яку ми на сьогоднішній день маємо в нашій часті, і питання зволікається вже не перший місяць, ми тільки чуємо якісь обіцянки".

Як повідомлялося, потужність генерації українських державних атомних електростанцій впала до історично низького показника 7,41 тис МВт. Це становить всього 53% від загальної визначеної потужності АЕС 13,84 тис. МВт. 

Ніколи за всю історію України не було настільки низької потужності блоків "Енергоатому" - Герус

Ніколи за всю історію України не було настільки низької потужності блоків "Енергоатому" - Герус

Повʼязані теми:

Наступна публікація