Через зміцнення гривні держбюджет недоотримав 9 млрд грн – голова Рахункової палати

Через зміцнення гривні держбюджет недоотримав 9 млрд грн – голова Рахункової палати

Фото: Національний банк України

Пацкан наполягає на оновленні прогнозу курсу гривні на наступний рік.

Через зміцнення гривні державний бюджет України недоотримав 9,2 млрд грн доходів.

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

Він зазначив, що майже 40% обсягу доходів обраховуються з використанням курсу гривні до долара США чи євро. З початку року гривня зміцнилася до долара США на 9%, а це менший офіційний курс, ніж прогнозувався.

"Але зміцнення гривні не є наслідком успіхів економіки України, чи зростання її інвестиційної привабливості", - вважає Пацкан.

Голова Рахункової палати зазначив, що головним чинником укріплення гривні стало надходження в Україну близько 3 млрд доларів від нерезидентів, які скуповують облігації внутрішньої державної позики.

"Але отримані від нерезидентів кошти треба буде дуже скоро повертати з бюджету, ще й з немалими відсотками", - наголосив Пацкан.

Очільник Рахункової палати закликав до більш якісного прогнозу курсу гривні на 2020 рік, бо на ньому ґрунтуватиметься бюджет на наступний рік. 

"Так само майбутній уряд має оперативно підготувати держбюджет на наступний рік, та бюджетну декларацію на 3 роки", - підкреслив Валерій Пацкан.

Раніше повідомлялося, що гривню тривалий час зміцнювали, зокрема, інвестування в облігації (зростання в 11 разів від початку року, що забезпечило вливання валюти). Так, 30 липня, після аукціону з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) було залучено найбільшу цього року суму в гривнях - 17,2 млрд гривень, з яких майже 11 млрд грн залучено в 5,5-річні інструменти в гривні. На курс впливали сприятливі ціни на українську сільськогосподарську продукцію та метал, а також високий урожай. Водночас Національний банк викуповує надлишок доларів, збільшуючи резерви рекордними темпами, іноді скуповуючи з ринку по кілька сотень мільйонів доларів на день. 

В коментарі ТСН.ua глава підрозділу з корпоративного аналізу компанії ICU Олександр Мартиненко спрогнозував, що до кінця року іноземці можуть вкласти в ОВДП ще $2-3 млрд, і у цьому випадку гривня продовжить своє зміцнення. 

Чому гривня зміцнилася та що буде після парламентських виборів - розмова з економістом

Чому гривня зміцнилася та що буде після парламентських виборів - розмова з економістом

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація