Чи буде Україна із газом, електроенергією та вугіллям. 6 енергоновин від Демчишина

Чи буде Україна із газом, електроенергією та вугіллям. 6 енергоновин від Демчишина

Демчишин розповів про підготовку до опалювального сезону / Фото: Reuters

Протягом тижня-двох Україна має підписати з Росією "зимову" газову угоду.

Питання нормального проведення опалювального сезону поки залишається під питанням. Адже Україні поки що не вистачає газу та вугілля.

Про це сьогодні розповів міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, передає "Інтерфакс-Україна". Водночас посадовець уточнив, що тривають газові переговори з Росією, які, як він сподівається, мають завершитися вже цього або наступного тижня.

1) Запаси газу в Україні до зими мають зрости до 16-18 млрд кубометрів (і цього буде достатньо) із нинішніх 15 млрд куб. м.

2) "Зимовий" пакет щодо постачання російського газу в Україну можуть узгодити цього або наступного тижня. Київ вивчає отримані протокол і пропозиції щодо "зимового" газового пакету, опрацьовані Росією та Єврокомісією, і найближчим часом відправить своє бачення.

3) Найближчим часом може відбутися черговий раунд переговорів стосовно "зимового" пакету постачання російського газу в Україну.

4) На четвертий квартал 2015 року ціна тисячі кубометрів російського газу для України, що зазначена в підписаному тодішнім прем'єр-міністром Юлією Тимошенко контракті, складає 252 долари США. Демчишин вважає таку вартість неринковою та завищеною. Росія на минулі сезони надавала знижку, що не перевищувала 100 доларів. Демчишин пояснив, що вартість транспортування російського газу територією України становить 32 долари за 1 тис. куб. м. Міністр зазначив, що позиція української сторони на тристоронніх газових переговорах РФ і ЄС полягає в тому, що, як мінімум, на цю суму ціна російського газу має бути знижена.

5) У вересні Україна скоротить імпорт електроенергії із Росії мінімум утричі порівняно із серпнем.

6) Україна купує вугілля із зони АТО по 1,1 тис. грн. Такою ж є вартість і на решті території України. Демчишин не бачить причин для підвищення вартості вугілля із зони АТО, адже в окремих випадках на окупованому Донбасі собівартість вугілля навіть менша від цієї суми.

Арсеній Яценюк звинуватив міністра енергетики у поганій підготовці до опалювального сезону

Арсеній Яценюк звинуватив міністра енергетики у поганій підготовці до опалювального сезону

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація