Чиновники хочуть збільшити рекапіталізацію "Приватбанку" ще до 50 млрд грн – ЗМІ

Чиновники хочуть збільшити рекапіталізацію "Приватбанку" ще до 50 млрд грн – ЗМІ

Фото: УНІАН

На докапіталізацію банку монетизували 27,2 млрд грн ОВДП.

До 1 липня має з'явитися звіт щодо аудиту "ПриватБанку", який готує компанія E&Y. Нині існує два варіанти проекту документа. Оптимістичний передбачає додаткову докапіталізацію фінустанови ще на 36-38 млрд грн, а песимістичний – на 50 млрд грн.

Про це пише DT.ua із посиланням на власні джерела в Нацбанку та Міністерстві фінансів. Співрозмовник у НБУ запевнив, що звіт щодо аудиту буде об'єктивним, а затримка із його оприлюдненням – через визначення суми докапіталізації, яку нині погоджують наглядова рада "ПриватБанку", Мінфін та Нацбанк.

Водночас джерело у Мінфіні говорить, що у відомстві є сумніви щодо обґрунтованості озвучуваних наглядовою радою "ПриватБанку" вимог і вважає, що держскарбниця вже і так достатньо витратилася на націоналізацію фінустанови. Тож, мовляв, нові вливання не потрібні.

Із вже випущених 116,9 млрд грн облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на його докапіталізацію, монетизували поки лише 27,2 млрд (з яких 26,7 млрд було витрачено на погашення зобов'язань банку перед НБУ за рефінансування). Тож реальні видатки держави на "ПриватБанк" становили поки що тільки 0,5 млрд грн. Решта — намальовані з повітря через емісію ОВДП — спрямовують на формування резервів. У річному звіті "ПриватБанку" (уже скріпленого підписами представників E&Y, нинішнього голови правління Олександра Шлапака і головного бухгалтера з печатками обох організацій), у фінустанови нині від'ємний капітал - мінус 713 млн грн. Тож при зобов'язаннях на суму 206 млрд грн для виконання нормативів НБУ й норм закону слід буде виділити державі мінімум 20–30 млрд грн.

Нагадаємо, "ПриватБанк" націоналізували наприкінці грудня 2016 року. Нині фінустанова на 100% належить державі й підпорядкована Мінфіну. Тим часом колишні власники можуть оскаржити націоналізацію "ПриватБанку" в суді. Юристи наголошують, що однією з підстав повернення установи у державну власність була заявлена Нацбанком кількість кредитів, виданих установою певним особам, але ця причина досі так і не знайшла підтвердження.

Колишні власники "Приватбанку" можуть повернути собі фінустанову

Колишні власники "Приватбанку" можуть повернути собі фінустанову

Повʼязані теми:

Наступна публікація