"Чорний понеділок". Сильно просіли ціни на нафту, акції російських компаній обвалилися

"Чорний понеділок". Сильно просіли ціни на нафту, акції російських компаній обвалилися

Фото: Associated Press

Почало активно дорожчати золото.

У понеділок, 9 березня, на світових біржах на понад 20% обвалилася вартість нафти. Такого не було останні 30 років.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Основна марка - Brent - коштує тепер близько 35 доларів за барель. Тоді як, скажімо, російський бюджет розрахований із вартості в 42 долари.

Аналітики переконані, що обвал стався, бо Росія та Саудівська Аравія розпочали цінову війну. Через епідемію коронавірусу вартість пального падає вже давно. І щоб зупинити це, найбільші експортери нафти, що входять до ОПЕК+, хотіли знизити видобуток. Втім, угоду зірвала Росія. Мовляв, їм таке не вигідне. У відповідь Саудівська Аравія ще більше знизила вартість своєї нафти. Й може робити це практично нескінченно - видобуток там коштує дуже дешево.

Тим часом слідом за нафтою завалився російський рубль - зараз він коштує найменше за останні чотири роки. Крім того, поки біржі штормить, злетіли ціни на золото.

Такого не було 30 років: на світових біржах більш ніж на 20% обвалилася ціна на нафту

Такого не було 30 років: на світових біржах більш ніж на 20% обвалилася ціна на нафту

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З РОСІЙСЬКИМИ АКЦІЯМИ ТА РУБЛЕМ

У Росії 9 березня, як і в Україні, сьогодні вихідний. Тому біржі там відкриються завтра. І відкриються вони падінням. Московська біржа повідомила ввечері понеділка, що "уважно стежить за розвитком ситуації на світових торгових майданчиках і готується до підвищеної волатильності на відкритті біржових торгів у вівторок, 10 березня".

Востаннє Центробанк РФ виставляв курси валют на 7 березня. Тоді долар США здорожчав 1,3 рубля – до 67,51 рубля, а євро здорожчав на 2,1 рубля – до 75,84 рубля.

На торгах на міжнародному позабіржовому ринку Forex станом на вечір понеділка долар здорожчав на 6,8 рубля – до 75,3 рубля, а євро став дорожчим на 8,9 рубля і сягнув 86,3 рубля.

Центробанк РФ припиняє купівлю іноземної валюти на внутрішньому ринку в рамках механізму бюджетного правила на 30 днів через ситуацію на нафтовому ринку, йдеться в повідомленні банку.

"Це рішення ухвалено з метою підвищення передбачуваності дій грошових влади і зниження волатильності фінансових ринків в умовах значних змін на світовому ринку нафти", - зазначає ЦБ.

"РИА Новости" вранці повідомили про грандіозний обвал російських цінних паперів на біржі в Лондоні:

  • "Новатек" - мінус 27,5%;
  • "Лукойл" - мінус 25,6%;
  • "Сбербанк" - мінус 25,2%;
  • "Роснефть" - мінус 23,5%;
  • "Газпром" - мінус 20,1%;
  • "ВТБ" - мінус 18,4%;
  • "НЛМК" - мінус 17,4%;
  • "Газпром нафта" - мінус 14,5%;
  • "Норільський нікель" - мінус 10,5%;
  • "Євраз" - мінус 14,6%.

Акції високотехнологічних російських компаній, що мають лістинг на американських біржах NASDAQ і NYSE, обвалилися при відкритті торгів у понеділок, пише "Інтерфакс". Акції "Яндекса" на NASDAQ впали на 14,8%, капіталізація телеком-оператора VEON (володіє російським ПАТ "Вимпелком") знизилася на 17,5%. Американські депозитарні розписки на акції МТС на NYSE впали на 12,4%. Винятком поки є акції HeadHunter Inc., які втратили лише 4,4%.

ЩО КАЖУТЬ ЕКСПЕРТИ ПРО СИТУАЦІЮ В РОСІЇ

"Міністр фінансів Антон Силуанов зазначив, що стабільне виконання бюджету та наявні ресурси дозволяють державі гарантувати виконання всіх соціальних зобов'язань перед громадянами, зокрема виконання доручень президента за підсумками послання і реалізацію нацпроектів, а також збереження макроекономічної і фінансової стабільності навіть в умовах стабільно низьких цін на нафту", - йдеться в повідомленні уряду РФ.

"Російська нафтова галузь володіє якісною ресурсною базою і достатнім запасом фінансової міцності, щоб залишатися конкурентоспроможною за будь-якого прогнозованого рівня цін, а також зберігати свою частку на ринку. При цьому уряд буде звертати особливу увагу стабільного постачання вітчизняного ринку нафтопродуктами і збереження інвестиційного потенціалу в секторі", - повідомив міністр енергетики Росії Олександр Новак.

Новак також заявив про опрацювання сценарію щодо виходу з угоди ОПЕК+.

Держава проіндексує соціальні виплати і пенсії, не дивлячись на те, що російська валюта подешевшала. Про це заявила заступниця голови комітету Ради Федерації з соціальної політики Олена Бібікова, пише РБК.

Держава зможе виконати всі соціальні зобов'язання перед громадянами РФ навіть у тому випадку, якщо ціна на нафту впаде нижче точки відсікання, тобто $42,5 за барель, кошти на це передбачені. Про це ТАСС сказав перший заступник керівника фракції "Єдина Росія", член думського комітету з праці і соціальної політики Андрій Ісаєв.

Незалежні аналітики ж вважають, що ситуація є передвісником глобальної економічної кризи. Так, колишній глава ЄБРР Сергій Гур'янов написав: "Сьогоднішній день лише перша хвиля перед майбутньою світовою кризою. Ну, як хвиля, просто дрібна брижа від випадкового пориву вітру".

ВИГОДА ДЛЯ БІЛОРУСІ

Падіння світових цін на нафту відкриває для Білорусі нові можливості для переговорів з РФ щодо умов постачання сировини на білоруські НПЗ, вважає глава білоруського уряду Сергій Румас.

"Це сьогодні додаткові можливості домовитися (щодо ціни поставок нафти) з Російською Федерацією. Тому що ситуація, яка є сьогодні, значно відрізняється від ситуації в грудні або січні", - сказав Румас, якого цитує державне агентство БелТА.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ НА СВІТОВИХ БІРЖАХ

Торги на Гонконгській фондовій біржі в понеділок завершилися обвалом котирувань - найбільшим за останні два роки. Індекс Hang Seng впав на 1106 пунктів (4,23%) і зупинився на значенні 25040, свідчать дані цієї майданчики, повідомляє ТАСС.

Головний показник котирувань провідних французьких корпорацій CAC 40 впав на 8,39% під час закриття торгів на Паризькій фондовій біржі.

Перший день торгів нового тижня на Міланській біржі закінчився обвалом на 11,7%.

Індекс Лондонської біржі показав найбільше денне падіння від 2008 року - 7,7%.

Американські ринки 9 березня обвалилися одразу ж після початку торгів. Індекс S&P 500 у перші хвилини впав на 6,9%, Dow Jones на 7%. Через таке сильне падіння торги одразу ж припинилися на 15 хвилин. Якщо після відновлення падіння продовжиться, то їх знову призупинять. Якщо ж падіння становитиме 20% - американські біржі закриються на день.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, попит на нафту цьогоріч вперше з 2009 року впаде на 90 тис. барелів на добу порівняно з даними попиту роком раніше.

ЩО КАЖЕ ТРАМП

Президент США Дональд Трамп заявив, що причиною падіння цін на нафту та обвалу бірж стала суперечка між Саудівською Аравією та Росією щодо видобутку цього палива.

"Саудівська Аравія та Росія сперечаються щодо цін та потоків нафти. Це, і фейкові новини, і є причинами падіння ринку!", - написав Трамп у Twitter.

Також він знайшов і позитивні наслідки такого обвалу.

"Добре для споживачів, ціни на бензин знижуються!", - зазначив президент США.

СКІЛЬКИ ЧАСУ НАФТОВИЙ РИНОК ПЕРЕБУВАТИМЕ НА ДНІ

Поки не зрозуміло, скільки триватиме період, коли ціни на нафту будуть нижче 40 доларів за барель. Аналітики вважають, що цього разу він може затягнутися як мінімум на кілька місяців, пише РБК.

Американський банк Goldman Sachs 8 березня опублікував прогноз, згідно з яким Brent коштуватиме в середньому лише 30 доларів у квітні-вересні 2020 року.

Цінова війна Росії та Саудівської Аравії одна з одною та проти американської сланцевої нафти може тривати принаймні кілька місяців, і Brent напевно протестує рівні січня 2016 року - 30 доларів і нижче. Про це написав в огляді глава аналітичної компанії Macro-Advisory Ltd Кріс Уїфер.

"Швидше за все, в діапазоні 30-40 доларів ми проведемо кілька місяців. Але до кінця березня буде видно, хто і як буде нарощувати видобуток за фактом", - сказав аналітик IHS Markit Максим Нечаєв.

На ринку склалася рідкісна комбінація факторів - шок з боку пропозиції (зростання нафтовидобутку), зворотний шок з боку попиту (зниження споживання через коронавірус) і відсутність на ринку "стабілізуючого виробника" (swing producer), написав в Twitter Боб Макнеллі, засновник американської консалтингової компанії Rapidan Energy, що спеціалізується на енергоринках. Останній раз таке "жахливе поєднання" було на початку 1930-х років, на тлі "Великої депресії", і тоді ціна нафти впала до "центів за барель", вказав він.

Якщо спалах коронавірусу піде на спад, ціни можуть швидко скорегуватися і знову перевищити 50 доларів за барель, однак якщо збільшаться ризики глобальної рецесії, то ціни залишаться низькими, в районі 30-40 доларів, говорить старший аналітик "БКС Прем'єр" Сергій Суверов.

Нагадаємо, 6 березня Росія та Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) не змогли подовжити угоду про скорочення видобутку нафти. Після цього ціни на нафту рекордно впали, за чим стався обвал рубля. Також це вплинуло на світові ринки, де одразу ж почався масштабний обвал.

ТСН.ua розповідає, що за угоду обговорювали в ОПЕК, чому Росія її не підтримала та що буде далі.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація