ДАІ придумала, як через фірму-прокладку викачувати ще більше грошей з кишень водіїв

ДАІ придумала, як через фірму-прокладку викачувати ще більше грошей з кишень водіїв

ДАІ разом із квітковою фірмою провертають нову аферу із автономерами

Експерти вже звинувачують Державтоінспекцію у створенні нової корупційної схеми.

У МВС придумали нову схему обкрадання автовласників. Департамент ДАІ разом із невідомою фірмою зареєстрував новий тип автономерів, фірма-прокладка потрібна даішникам для того, щоб викачувати гроші з бюджету, йдеться у сюжеті програми "Гроші".

В Україні змінюють номерні знаки на авто, щоправда, відрізнятимуться нові номери мінімально – відтепер український герб буде на синьому фоні. Водночас у ДАІ із посмішкою говорять, що і ці номери теж тимчасові, адже після євроінтеграції на автономерах замість українського з'явиться герб Євросоюзу.

Чинні автономери були запатентовані спільно із приватною польською компанією "Утал". Участь фірми-прокладки у видачі державних номерів борці з корупцією називали однією із найбільших афер екс-міністра МВС Анатолія Могильова. Кажуть, у тій оборудці держава втрачала мільйони гривень.

Зараз же оновлені номерні знаки ДАІ запатентувала разом із ТОВ "Голден Флора". Раніше ця фірма торгувала квітами. Проте коли ДАІ знадобилася допомога, маленьку фірмочку перекупили.

"Ми її продали, два чи три місяці тому. Їм треба було, щоб фірма вже півроку існувала, тому підійшла моя", - стверджує її колишній директор, яка навіть не бачила нових власників.

Інспектори, звісно, відхрещуються від оборудок. Кажуть, що просто не мали досвіду в патентуванні, а тому знайшли приватну фірму, яка погодилася забрати на себе паперовий клопіт.

"Це компанія, яка погодилася нам безкоштовно допомогти в питанні отримання патенту. Я знаю, що укладений договір - питань не було", - говорить керівник відділу нормативно-правового забезпечення департаменту ДАІ Василь Брянцев.

Проте експерти вважають, що це простий, фактично легальний спосіб заробітку грошей на державному бюджеті. Так, журналіст інтернет-видання "Наші гроші" Юрій Ніколов переконує, що загадкова фірма з патентних документів рано чи пізно проявить себе.

"Мова йде про так звану виплату роялті. Оскільки автомобільні номери - історія щорічна, тобто, держава регулярно виготовляє, платить десятки мільйонів гривень на рік. Тобто, власникам патенту випадає частина цієї суми", - зауважив він.

Програма "Гроші" намагалася зустрітися із новими таємничими власниками фірми "Голден флори", проте ні у місті Вишневому, де зареєстрована компанія, ні за номерами, вказаними в єдиному державному реєстрі, знайти їх не вдалося.

За словами Василя Брянцева, ніякого роялті немає, а ДАІ, фактично, взяла на себе додаткову функцію: "Ми будемо визначати виробників, виходячи з того, які у них потужності, який досвід роботи тощо".

Зауважимо, два місяці тому номерні знаки для авто виготовляв завод "Форт", зараз же цим займається харківський завод "Світлофор". І вже на початку вересня "Світлофор" отримав замовлення на 53 мільйони гривень, а в середині вересня ще на 7 млн.

Нагадаємо, раніше водіям нагадали про обов'язкове ввімкнення фар, аби не платити великі штрафи.

Департамент ДАІ разом із невідомою фірмою зареєстрував новий тип автономерів

Департамент ДАІ разом із невідомою фірмою зареєстрував новий тип автономерів

Повʼязані теми:

Наступна публікація