Данія хоче пов'язати згоду на "Північний потік-2" з питанням України

Данія хоче пов'язати згоду на "Північний потік-2" з питанням України

Фото: ТСН.ua

Меркель та Расмуссен хочуть, щоб Україна й після будівництва "Північного потоку-2" залишалася транзитером російського газу.

Німеччина і Данія єдині в тому, що Україна й надалі має відігравати значну роль як транзитна країна для російського газу.

Про це заявила канцлерка Німеччини Анґела Меркель у Берліні в четвер, 12 квітня, під час зустрічі з прем'єр-міністром Данії Ларсом Локке Расмуссеном, повідомляє агенція dpa.

Вона також наголосила на політичному значенні газопроводу "Північний потік-2". Проект газогону, за її словами, крім економічного має також і політичний вимір.

Водночас очільник уряду Данії заявив, що його країна хоче пов'язати згоду на будівництво "Північного потоку-2" з питанням України та російськими гарантіями щодо Києва.

Як Расмуссен, так і Меркель вимагають від Москви обіцянки, що Україна через "Північний потік-2" не втратить свою роль транзитера газу. "Українське питання у цьому зв'язку є вирішальним", - наголосив данський прем'єр, якого цитує Reuters. При цьому він нагадав, що рішення уряду Данії з приводу дозволу на будівництво у водах країни ще не видане.

Нагадаємо, дочірнє підприємство російського газового монополіста "Газпром" Nord Stream 2 має намір почати будівництво в 2018 році і завершити його до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу з пропускною спроможністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік повинна скласти 1220 кілометрів, він буде з'єднувати російську Усть-Лугу і німецький Грайфсвальд.

Проти проекту активно виступають країни Балтії, Польща та Україна, серйозні питання залишаються і в Єврокомісії. Між тим Німеччина наприкінці березня видала остаточний дозвіл на будівництво "Північного потоку-2" на своїй території.

Порошенко обговорює з лідерами Німеччини ситуацію на Сході та газогін "Північний потік"

Порошенко обговорює з лідерами Німеччини ситуацію на Сході та газогін "Північний потік"

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація