Депутати обурилися тим, що військовий збір з українців не йде напряму на армію

Депутати обурилися тим, що військовий збір з українців не йде напряму на армію

Фото: УНІАН

Гроші надходять до загального фонду бюджету.

Українці вже черговий рік війни платять військовий збір, однак він іде не напряму в армію, а розчиняється в загальному фонді бюджету. Натомість силовики отримують фіксовану суму на рік, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

За ті гроші, котрі вже було зібрано, ЗСУ могли закупили дюжину винищувачів F16, або сто танків «Оплот», або 14 тисяч 2-кімнатних квартир у Києві, або понад 70 тисяч протезів, або 1,2 млн повних комплектів військового обмундирування. «За 2016 рік – 11,5 мільярдів. За дев’ять місяців цього року сума вже склала 11 мільярдів», - каже заступник директора департаменту податків та зборів з фізичних осіб ДФС Тетяна Федченко.

У ВР зареєстрували законопроект, який може зробити військовий збір незалежним

У ВР зареєстрували законопроект, який може зробити військовий збір незалежним

1,5% із зарплати, які українці сплачують щомісяця, який запровадили три роки тому, щоби підтримати Збройні сили. Депутати ж стурбовані тим, що нині військовий збір становить майже 10% оборонного бюджету України, однак ці гроші саме на оборону напряму не йдуть. «Ці гроші йдуть в загальний фонд. А що таке загальний фонд? Із нього фінансується усе», - каже Дубінін.

Шкіряк вважає, що це не є коректним і додає, що збір запроваджений як додатковий податок, отже має бути незалежним від інших і йти винятково на оборонні статті. Іншу точку зору має Винник – він вважає, що 5% ВВП, котрі виділяються на військо, є вагомою сумою. «Забезпечити оборону одним лише збором неможливо. Вона фінансується різними податками і з різних джерел, тому нема ніякої сенсації», - твердить він.

Прибічники ж виділення збору в окрему статтю прямого фінансування оборонних потреб кажуть, що програми із загального фонду фінансуються не завжди вчасно, тоді як війський збір платиться справно і щомісяця – і в нинішній умовах армія чекати не може. «Армія повинна мати забезпечення, яке не від кого не залежить. Щоб не було політичної примхи - уряд захотів чи не захотів, міністр захотів чи не захотів. Це мають бути кошти, що точно підуть на армію», - вважає Іллєнко. «Моя особиста думка, що військовий збір повинен був би інтегруватись у розвиток ВПК та військових технологій», - каже Юрій Береза. «Це повинна бути пряма зав’язка. Ми, наприклад, маємо величезні проблеми з умовами зберігання боєприпасів», - нагадує Чорновіл.

Саме тому в Раді вже зареєстрували законопроект, який може зробити військовий збір незалежним. «Ми вимагаємо, щоб ці гроші йшли на захищену статтю і користуватися ними могли виключно на потреби армії. Для наукових програм по розробці сучасних систем озброєння, на ремонт озброєння і закупку нового», - пояснює Дубінін. Головне, кажуть автори законопроекту, встигнути розглянути його до ухвалення нового бюджету, бо інакше віддані українцями гроші на армію знову підуть у загальний фонд.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація