Депутати підготували законопроект, після ухвалення якого за ґратами може опинитися будь-який українець

Депутати підготували законопроект, після ухвалення якого за ґратами може опинитися будь-який українець

Нардепи підготували новий законопроект задля боротьби з корупцією / Фото: Quotidiano.net

Парламентарі пропонують скасувати норму застави.

Під гаслом боротьби з корупцією кожного українця можна буде скоро кинути за ґрати. Ідея депутатів, на перший погляд, виглядає логічною – не випускати на волю під заставу тих, кого підозрюють у корупції. Але насправді за цим законом намагаються сховати репресивну машину, яка буде вдесятеро гіршою, аніж сумнозвісні закони Януковича від 16 січня 2014 року, які й викликали масові заворушення. За ґрати можна буде кинути будь-кого, хто занесе коробку цукерок лікарю чи дасть хабаря дежавтоінспектору.

Програма "Гроші" розбиралася, навіщо нова влада йде шляхом Януковича.

Українці вимагають від влади подолати корупцію. Але, здається, депутати перестаралися. Нові законопроекти замість погіршення умов для корупціонерів можуть створити їм нові шпарини для втечі.

Депутати хочуть заборонити судам відпускати під заставу фінансових злодіїв, підозрюваних у хабарництві та фінансових зловживаннях.

"Закон народився, тому що не працюють ефективно ті органи, які повинні запобігати цій корупції", - говорить народний депутат Сергій Пашинський.

Навіщо новій владі зміни до кримінального кодексу

Навіщо новій владі зміни до кримінального кодексу

Але юристи б'ють на сполох: популістське рішення депутатів може поставити під сумнів усю перспективу засудити фінансового злодія. Адже гучна ідея суперечить міжнародному праву. І якщо ініціативу Пашинського узаконять, то навіть одіозний Єфремов може уникнути українського правосуддя.

"Уявіть собі, яка буде ганьба, коли ви програєте справу Єфремову. Єфремов проти України - і ви програєте. Це буде завдяки вашому законопроекту", - говорить Пашинському правозахисник Борис Захаров.

Адже застава - це не покарання. Це - запобіжний захід, поки провина не доведена, а слідство ще триває.

"До вироку суду, обвинувального чи виправдального, особа є не винуватою. Тому не можна просто автоматично, що ми когось підозрюємо і ми беремо тебе під варту. Це дуже важливі речі, тому що це найбільша цінність, яка в нас є після життя - це свобода", - говорить експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук.

Кримінологи попереджають, що нова норма може ще більше розв'язати руки репресивно-міліцейській машині. В країні, де ледь не половина злочинів розкривається вибитими зізнаннями, потрапляти в СІЗО просто небезпечно.

"Скасування застави, яку можна було застосовувати до підозрюваних у вчиненні корупції, дає насамперед перевагу для правоохоронних органів у можливості тиснути на людину", - зазначає юрист-кримінолог Ганна Маляр.

Враховуючи те, що депутати не соромляться декларувати менше тисячі гривень місячного доходу, півкраїни отримує зарплати у конвертах, а податкова може причепитися до складної бухгалтерії, від такої на перший погляд невинної норми можуть постраждати ледь не 90% простих людей. Будь-кого можна звинуватити в ухилянні від сплати податків, кинути в СІЗО та вибивати зізнання.

"Це може бути не проти корупціонерів, а проти кожного з нас можливе застосування цих правил", - говорить експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук.

Юристи сходяться в одному – якщо у вас немає армії адвокатів, можливість внести заставу збільшує шанси підготуватися до захисту. На волі підозрюваний може зібрати документи, переговорити зі свідками.

"Практика за 2014 рік показала, що порушень умов застави підозрюваними відбулось у 0,26% випадків. Тобто, фактично кожен, хто вносить заставу, не зникає. Він в обов'язковому порядку з'являється перед слідчими, прокурорами, слідчими суддями і судом", - констатує експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук.

От тільки застави треба обрати реальні, ураховуючи спосіб життя підозрюваного у корупції, а не його офіційну декларацію. Аби, як у Єфремова, вартість свободи була не меншою вартості машини любителя державних грошей.

Нагадаємо, можлива норма нового законодавства, чи варто відпускати звинувачених у корупції під заставу, стала предметом гарячих суперечок.

Повʼязані теми:

Наступна публікація