Депутати збільшили повноваження Нацбанку та ліквідували регулятор фінпослуг

Депутати збільшили повноваження Нацбанку та ліквідували регулятор фінпослуг

Фото: УНІАН

Такою була вимога МВФ.

Верховна Рада України проголосовала за закон про "спліт", який розділяє функцій Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) між Національним банком та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). За відповідний законопроект 1069-2 проголосували в обох читаннях, під час фінального голосування його підтримали 296 депутатів.

Як відомо, це рішення було однією з вимог Міжнародного валютного фонду. Його метою є покращення регулювання у сфері фінансових послуг шляхом ліквідації одного з регуляторів — Нацкомфінпослуг.

Згідно з ним, недержавні пенсійні фонди, фонди облігацій нерухомості і фонди фінансування будівництва, емітенти іпотечних сертифікатів і довірчі товариства тепер будуть підкорятися фондового регулятору - НКЦБФР. Всі інші учасники небанківського фінансового ринку - страхові, фінансові, лізингові та факторингові компанії, кредитні спілки, бюро кредитних історій, ломбарди - перейдуть під контроль Нацбанку.

Нові повноваження Нацбанку запрацюють від 1 липня 2020 року.

Нагадаємо, 11 вересня, до України приїхала місія Міжнародного валютного фонду, яка пропрацює тут два тижні. Раніше у Нацбанку України заявили про необхідність нової програми кредитування з МВФ. Міністр фінансів Оксана Маркарова зазначила, що нова кредитна угода може бути розрахована на три роки. 

Нацбанк припиняє друкувати паперові гроші номіналом від 1 до 10 гривень

Нацбанк припиняє друкувати паперові гроші номіналом від 1 до 10 гривень

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація