Держава не віддасть "ПриватБанк" колишнім власникам, олігархи не мають впливу на владу – прем'єр

Держава не віддасть "ПриватБанк" колишнім власникам, олігархи не мають впливу на владу – прем'єр

Фото: УНІАН

Гончарук назвав способи скорочення злоякісного впливу приватних інтересів в українській економіці.

Націоналізований "ПриватБанк" не повертатимуть колишнім власникам.

Про це під час виступу в лондонському Королівському інституті з міжнародних справ, Chatham House, наголосив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, повідомляє "Голос Америки".

"У нас є дуже чітке розуміння, у мене, у президента, в уряда, що справа "ПриватБанку" є показовою щодо України для усього світу. Тому зазвичай ми стоїмо на тому, що ні цей банк, ні кошти з нього не повинні бути повернені попереднім акціонерам", - сказав Гончарук.

Він запевнив, що олігархи не мають впливу на його уряд та на президента Володимира Зеленського.

Виступаючи перед аудиторією в Лондоні, Гончарук був змушений неодноразово доводити, що нова влада в Києві здатна проводити незалежну політику та реформувати країну так, щоб потужні підприємці з політичним впливом підкорялися правилам конкуренції та поважали закон.

Президент Зеленський нині перебуває під особливою увагою, з огляду на його зв’язки з мільярдером Ігорем Коломойським, одним із колишніх співвласників націоналізованого 2016 року "ПриватБанку".

Донедавна Коломойський кілька років жив переважно за кордоном після того, як у "ПриватБанку" були виявлені недостачі на кілька мільярдів доларів, і проти нього та іншого співвласника Геннадія Боголюбова подані судові позови для повернення коштів. Коли Зеленський став президентом, Коломойський повернувся до України і ще активніше доводить, що націоналізація була незаконною, і що держава має компенсувати втрату.

Прем’єр-міністр заявив, що стосовно "ПриватБанку", і, зокрема, у відповідь на можливі судові рішення у низці позовів по справі, в уряду "є стратегії, і ми готові до будь-якого розвитку подій".

"Уряд України, команда президента буде робити усе від нас залежне, щоб цей приклад став сигналом того, що в Україні все змінилося", - запевнив Гончарук.

Він визнав, що олігархи мають гучний голос, який лунає через ЗМІ в Україні та за кордоном, але це, за словами прем’єра, "лише показує те, що вони хочуть здаватися впливовими, а насправді їх вплив зменшується".

Серед способів скорочення злоякісного впливу приватних інтересів в українській економіці Гончарук назвав збереження незалежності Нацбанку, боротьбу з монополіями, особливо в інфраструктурі, а також, приватизацію держпідприємств і встановлення верховенства права з допомогою нової реформованої системи судочинства.

Раніше Гончарук пообіцяв, що уряд не втручатиметься у справу націоналізації "ПриватБанку".

У ДБР Порошенка допитували про націоналізацію "Приватбанку" та ситуацію в Керченській протоці

У ДБР Порошенка допитували про націоналізацію "Приватбанку" та ситуацію в Керченській протоці

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Відставка Кабміну Гончарука
Наступна публікація