До робіт на реакторі української АЕС допустили фірму з санкційного списку США

До робіт на реакторі української АЕС допустили фірму з санкційного списку США

Натомість українського учасника тендеру відсторонили на вельми суперечливих підставах.

Тендер на тестування ядерного реактора Південноукраїнської АЕС може виграти компанія з російським капіталом, що фігурує у санкційному списку США. Натомість інститут зварювання Патона, який двічі подавав документи, від конкурсу відсторонили, бо замовник вважає, що українська компанія немає досвіду роботи, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Наймолодший на атомній електростанції третій енергоблок запрацював 27 років тому і розрахований на 30 років. Щоб виробляти електрику і далі, йому потрібна перевірка, зокрема міцності корпусу. Для пошуку ревізорів оголосили тендер, а саму рботу оцінили майже в 52 мільйони гривень. Втілити проект зголосилися три компанії: український інститут електрозварювання імені Патона та дві чеські фірми. Однак вітчизняних фахівців невдовзі від тендеру відсторонили. "Причини безпідставні", - переконаний заступник генерального директора Валерій Проскудін.

Тендер Южно-Української АЕС може виграти компанія з російським капіталом, яка знаходиться під санкціями США

Тендер Южно-Української АЕС може виграти компанія з російським капіталом, яка знаходиться під санкціями США

Науковці академії наук обурені, бо їх виключили начебто за відсутність досвіду роботи в той час, як вони успішно працюють на Рівненській АЕС. Натомість у фінал конкурсу вийшли ŠKODA JS, яка входить до машинобудівної групи, котрою володіє російський "Газпромбанк", та ще одна залежна від неї ж фірма UJV Rez – тобто де-факто конкуренції немає і переможець уже відомий. "Ми все виконали за законом, там нічого не порушено", - наполягає член правління UJV Rez Володимир Стратіл.

Фірма ŠKODA JS перебуває в санкційному списку США за військову агресію проти України, але сама Україна санкцій проти неї не вводила. "Компанії, які подали заявки на участь у тендері, згідно нашого санкційного списку РНБО там не містяться, тому формальних причин для їх відхилення ми не мали", - пояснив представник ДП "Енергоатом" Данило Лавринов.

Тим часом на Рівненській АЕС інженерами з інституту Патона, який відсторонили від проекту на півдні, задоволені. Хоча роботи вони ще не завершили, проте специфіка дещо інша. Разом із тим, тестувати та обслуговувати ядерні реактори радянського зразка чеські компанії навчилися давно, і досвід роботи на українському ринку у них є. Тому в питаннях ядерної безпеки краще довіряти перевіреним компаніям, ніж початківцям – запевняють у профільній асоціації. "Хоча це й чеські компанії, там є російський капітал. Але вони в правовому полі ЄС працюють. І якби були претензії у Європи, вони б там не працювали", - пояснила речник "Українського ядерного форуму" Ольга Кошарна. Однак в "Енергоатомі" вже почали перевірку законності відсторонення української компанії від тендеру.

Кореспондент ТСН Ігор Бондаренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація