Домашнє завдання. Данилюк розповів про хід виконання реформ задля отримання кредиту МВФ

Домашнє завдання. Данилюк розповів про хід виконання реформ задля отримання кредиту МВФ

Фото: Reuters

Міністр сподівається, що черговий транш надійде в першому кварталі цього року.

Україні дуже потрібен кредит від Міжнародного валютного фонду, отримання траншу від якого означає розблокування фінансування від інших міжнародних організацій.

Міністр фінансів Олександр Данилюк сподівається, що Україна виконає всі умови МВФ та отримає  черговий транш кредиту в першому кварталі 2018-го. Про це він сказав в ефірі "5 каналу".

"Моє завдання як міністра фінансів, щоб тривала успішна робота з МВФ. Коли ми перебуваємо у програмі з МВФ, можемо отримувати додаткове фінансування від Світового банку, ЄС. Ці гроші наразі важливі", - сказав міністр.

Серед виконаних завдань – пенсійна реформа. Закон про приватизацію хочуть ухвалити в парламенті 18 січня. Також у першому кварталі мають ухвалити закон про Антикорупційний суд.

"На порядку денному завершення енергетичної реформи - повністю зміна моделі роботи газового ринку - перехід від монополії до більш конкурентного ринку. Це сприятиме залученню інвестицій, велика конкуренція - це менші ціни", - розповів Данилюк про ще одне зобов'язання України перед МВФ.

Ідеться, зокрема, про нову формулу формування ціни на газ для населення. В уряді відповідний документ уже підготували – вартість газу може зрости на понад 8% уже від 1 квітня.

Данилюк визнав, що затримка з траншем кредиту МВФ позначилася на гривні, яка в останні тижні знецінилася. Водночас він нагадав про понад 18 млрд доларів міжнародних золотовалютних запасів Нацбанку, які можуть бути використані в тому числі для підтримки гривні.

Якщо Україні не вдасться отримати транш кредиту від МВФ, то потрібно буде шукати альтернативні джерела фінансування.

"Це не так просто", - резюмував Данилюк.

Нагадаємо, нинішня чотирирічна програма розширеного фінансування EFF від МВФ на загальну суму 17,5 млрд доларів почала діяти від березня 2015-го. За останні роки України отримала чотири транші на загальну суму 8,7 млрд доларів. Останній із них – торік навесні. Про це пише "Інтерфакс-Україна".

У рамках перегляду програми співпраці який відкриває шлях для отримання п'ятого траншу, МВФ іще продовжує вивчати ухвалений Верховною Радою закон про пенсійну реформу. Крім цього, Україна ще має затвердити законодавство про створення Антикорупційного суду, реформувати процес приватизації держпідприємств, щоб він був прозорим і ґрунтувався на ринкових механізмах, а також здійснити коригування внутрішніх тарифів на газ відповідно до раніше затвердженої формули.

Раніше Нацбанк повідомляв, що 2018-го очікує надходження двох траншів МВФ на загальну суму 3-3,5 млрд доларів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація