Допомогу з держбюджету треба надати в першу чергу безробітним – ексміністр економіки

Допомогу з держбюджету треба надати в першу чергу безробітним – ексміністр економіки

Фото: УНІАН

Пенсіонерам почали разово виплачувати по 1000 гривень.

Колишній міністр розвитку економіки Тимофій Милованов вважає, що замість виплати разової допомоги в 1000 гривень пенсіонерам та надбавок до пенсій нині варто було б державі фінансово підтримати працездатних осіб, які внаслідок карантину через новий коронавірус COVID-19 втратили роботу.

"Уряд пропонує збільшити витрати Пенсійного фонду на 20 млрд. А потрібно перш за все збільшити підтримку безробітних або тимчасово безробітних. Цієї підтримки в пропозиціях уряду я не побачив. Економічно найбільш під час кризи страждають не пенсіонери, а працівники, самозайняті та малі підприємці, які залишись без роботи. Саме вони залишаються без грошей, а пенсіонери продовжують отримувати пенсії як і раніше. Тому першочергова фінансова допомога має йти саме категорії працівників та підприємців, у яких дохід впав менше певної межі", - переконаний Милованов.

Він зазначив, що "було б правильно здійснити прямі виплати у розмірі 5 тис. грн для таких людей. Робоча сила в Україні складає 17,4 млн людей. Припустимо, 20% з цих людей потребують допомоги. За середньої виплати в 5 тис. грн потрібно 17 млрд грн. Це майже та сума, на яку пропонується збільшити фінансування Пенсійного фонду".

"Я не кажу, що пенсіонери неважливі, або що робітники більш важливі, ніж пенсіонери. Ні. Я тільки звертаю увагу, що певну частину працівників та самозайнятих зупинка економіки вражає значно більше, ніж пенсіонерів. А державна фінансова підтримка має спрямовуватись тим, хто найбільше страждає. Тому, якщо є 40 млрд грн, то можна підтримати і працівників, і пенсіонерів. Але якщо грошей не вистачає, то їх потрібно спрямувати туде, де економічні наслідки є найбільшими - це люди, які стали менше заробляти", - зазначив Милованов.

Непопулярний, але економічно чесний пост. Уряд пропонує збільшити витрати Пенсійного фонду на 20 млрд. А потрібно перш...

Опубліковано Тимофеєм Миловановим Середа, 8 квітня 2020 р.

Зазначимо, що українські пенсіонери в квітні мають отримати по 1000 гривень. Це буде одноразова виплата. Також на травень запланована індексація (підвищення) пенсій, але вона може відбутися також у квітні - якщо знайдуть гроші в держбюджеті.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація