Двірники у Києві заробляють більше, ніж лікарі в Ужгороді

Двірники у Києві заробляють більше, ніж лікарі в Ужгороді

Кожен четвертий українець - бідняк / Фото: donbass.ua

Найчастіше в Україні до категорії бідняків потрапляють бюджетники.

Попри заяви влади про те, що середня зарплата населення постійно росте і складає на сьогодні 3377 грн, за межею бідності опинився вже кожен четвертий українець, підрахували соціологи Академії наук.

За їхніми даними, найменше заробляють громадяни у бюджетній сфері. Саме вони найчастіше потрапляють у ряди тих, хто живе за так званою "межею бідності".

Для прикладу, дільничний педіатр з Ужгорода, яка приймає дітей у лікарні, щодня ходить на виклики і раз на тиждень проводить огляди в дитячих садочках, отримує лише 1600 гривень. У той же час, двірник у Києві, який має для прибирання понаднормову територію, отримує 2200 грн.

Соціологи також підрахували, що, якщо українець може щодня витрачати 40 гривень, то цього досить, щоб не вважатись бідним. Для порівняння, у розвинених європейських країнах, до яких Україну в подібних дослідженнях, до речі, не відносять, щоденні витрати - майже в три рази більші.

В інституті демографії та соціальних досліджень НАН України добробут українців, а точніше їхня бідність, вивчають більше 10 років. Результати невтішні: близько чверті населення живе за межею. І найчастіше це сім'ї з дітьми.

"Тобто вони споживають нижче середніх стандартів нашої країни. Коли сім'я, де одна дитина і двоє працюючих батьків, у них рівень бідності вже перевищує 20%. Тобто ризик бідності для сімей з дітьми дуже високий, з появою другої дитини ризик бідності зростає в 1,5-2 рази", - розповіла заввідділу інституту демографії Людмила Черенько.

Нагадаємо, нещодавно Комітет державної статистики повідомив, що в грудні 2012 року середня зарплата по Україні виросла відразу на 9% до 3,37 тис. грн, що на 279 грн більше, ніж у листопаді.

Повʼязані теми:

Наступна публікація