Ефект доміно. Люди масово почали блокувати розбиті дороги й вимагати їхнього ремонту

Ефект доміно. Люди масово почали блокувати розбиті дороги й вимагати їхнього ремонту

Фото: ТСН.ua

На Миколаївщині всіяну ямами трасу протестувальники блокують другу добу.

Рух трасою Кропивницький-Миколаїв, яку в народі звуть "пекельною", досі заблокований. Другу добу у селі Возсіятське стоять мітингувальники, проїзду - немає. Люди вимагають розпочати ремонт аварійного шляху. Бо долати ями до метра завглибшки - смертельно небезпечно.

До них приєдналися і жителі сусіднього райцентру - вони перекрили ще одну дорогу державного значення. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Ранок у Возсіятському. Через калюжі з багнюкою жінки несуть дітей у школу та дитсадки і приєднуються до чоловіків, які всю ніч блокували трасу.

До акції жителів Возсіятського приєдналися і сусіди з райцентру Єланець. Вони перекрили дорогу на Нову Одесу. Однак дістатися до місця протестів трасою Р-55 - той ще небезпечний квест. Це ще одна траса загальнодержавного значення і ями тут такого ж масштабу. 18 кілометрів до райцентру Єланець люди їдуть, стрибають і пливуть годину.

"Закрий очі, крутнися три рази і покажи в будь-який бік: що туди дороги немає, що сюди немає, що сюди немає. Тобто її ніде немає. І про те, що воно буде робитися в найближчий час, теж немає", - каже голова Єланецького райавтодору Олександр Моісеєнко.

Серед протестувальників у Єланці - голова райавтодору. Каже, на утримання шляхів цього року підприємство не отримало ні копійки.

"Ми за ці півроку ще жодного дня не виходили на трасу. Пального немає, зарплати немає", - нарікає Моісеєнко.

Активісти другу добу блокують трасу "Кропивницький-Миколаїв", вимагаючи ремонту

Активісти другу добу блокують трасу "Кропивницький-Миколаїв", вимагаючи ремонту

Водії вантажівок, які другу добу заблоковані посеред степу, протестувальників здебільшого підтримують – бо їздити розбитими дорогами просто неможливо.

"Скільки можна їздити такими дорогами!? Їх ніхто вже не ремонтує, напевно, уже років 10. Що по прямій, що в Нову Одесу - ями в метр. Колеса у нас коштують 9 тисяч. За ходку якщо не проб'єш його - це ще добре. Кожну ходку ми щось та ремонтуємо", - каже водій Володимир Фролов.

Але миколаївське бездоріжжя цьогоріч так і залишиться бездоріжжям. Сьогодні урядовці ще раз підтвердили - через заблоковані тендери гроші віддали в сусідню Дніпропетровську область.

"Якщо Миколаївська область не може їх освоїти, то що, пропадати цим грошам чи краще перенести на цю ж дорогу, але в сусідній області" – зазначив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Але протестувальники переконані - якби урядовці захотіли, миколаївські траси можна було б відремонтувати. І навіть підказують як.

"Визнайте це як стан надзвичайної ситуації і через резервний фонд відремонтуйте", - каже голова Миколаївської облради Вікторія Москаленко.

Завтра на дорожні переговори у столицю збирається делегація місцевих чиновників. А протестувальники вирішили не розходитися, поки не почують обнадійливих новин.

Олена Шворак

Повʼязані теми:

Наступна публікація