Економіка по-українськи: антирекорди-2017 та невтішні прогнози щодо курсу долара і ціни на бензин

Економіка по-українськи: антирекорди-2017 та невтішні прогнози щодо курсу долара і ціни на бензин

Фото: Національний банк України

Інфляція в Україні цього року була найвищою в Європі.

Долар стрибнув майже до 30 гривень, а ціни в Україні зростають швидше, ніж у решті країн Європи.

Такою статистикою під Новий рік вражають українців економічні експерти інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні, ідеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

Рівень інфляції в Україні найвищий серед країн Європи та СНД. За даними аналітиків, споживчі ціни в країнах пострадянського простору від початку року зросли на 6,7%, в Європі - на 2,6%. Водночас в Україні - аж на 13,6%, що є абсолютним рекордом у рейтингу. Високі темпи зростання споживчих цін відзначено також в Азербайджані (13,4%) і Туреччині (13%). Вони на другому і третьому місцях відповідно. Найсприятливіша економічна ситуація в Ліхтенштейні, Ірландії та на Кіпрі. Середній показник інфляції цих країн не сягає навіть 1%. Щодо сусідів України – Польщі, Росії та Угорщини, то рівень інфляції там не перевищує 3%.

У Нацбанку України визнають, що інфляція виявилась вищою, ніж вони очікували. Тому гаманці українців худнули щомісяця. Окрім невпинного зростання плати за комунальні послуги, не тішили стабільністю і ціни на продукти. Експерти з питань аграрної політики зазначають, що впродовж 2017-го усі харчі на ринках здорожчали в середньому на третину. Не оминуло підвищення цін і групи алкогольних товарів, сигарет і кави. Та найпомітніше зросли в ціні яйця, молоко і м’ясні продукти.

"У категорії м’яса за 2017 рік узагалі був певний рекорд у ціновій політиці, тому що порівняно з 2016 роком м’ясо зросло в ціні на 60%. Це пояснюється як внутрішньою ситуацією, так і зовнішніми чинниками. На світовому ринку ціна на м'ясо йшла вгору і наші виробники, які спеціалізуються на вирощуванні свиней, були зацікавлені в тому, щоб вирощувати поголів’я і відправляти тушки за кордон", - говорить експерт аграрного ринку Денис Марчук.

Втім різкого підвищення цін 2018-го економісти не прогнозують. У першому півріччі продукти коштуватимуть стільки ж, як сьогодні. Курс 30 грн за долар буде досягнуто вже в першому півріччі 2018-го. Впродовж всього року будуть незначні валютні коливання: у діапазоні 27-30 грн за долар.

А от суттєвого здорожчання пального 2018-го не оминути, передбачають аналітики. Так, ціна за літр бензину сягне до 40 грн.

Повʼязані теми:

Наступна публікація