Економіка Росії продовжує падати і пробила чергове "дно" – експерти

Економіка Росії продовжує падати і пробила чергове "дно" – експерти

Фото: Reuters

Російський ВВП за перше півріччя втратив 1,4%.

Майже всі сектори економіки Росії працюють у мінус, найбільше падіння спостерігається у будівництві (мінус 10%). А ВВП не лише не почав зростати, а продовжує падати і вже пробив попереднє "дно" на 1,4%. Порівняно з 2014 роком це нижче в середньому на 5,5%.

Такі дані наводять експерти російського інституту "Центр розвитку" Вищої школи економіки, пише РБК.

Промислове виробництво за півроку в Росії скоротилося на 0,1%. Роздрібний товарообіг скоротився на 3,1%.

"У цих умовах ми не очікуємо відновлення стійкого зростання економіки найближчим часом", – ідеться в доповіді Вищої школи економіки.

За оцінками експертів, за підсумками 2016 року ВВП Росії може скоротитися на 1,5% ("що значно гірше травневого прогнозу Мінекономрозвитку на цей рік"), а в наступні роки рецесія може продовжитися ("нехай і меншими темпами").

Нагадаємо, раніше Мінекономрозвитку РФ повідомило про те, що в першому півріччі 2016 року ВВП Росії з кожним місяцем падав усе повільніше, а в червні сезонно очищений спад ВВП "практично зупинився". Всього за перші шість місяців ВВП Росії скоротився на 0,9%.

Однією з найбільших загроз економіці РФ залишається падіння світових цін на нафту. Через це, аби покрити дефіцит федерального бюджету, російський уряд використав із Резервного фонду 780 млрд рублів. До кінця року гроші в цьому фонді можуть узагалі закінчитися, прогнозують експерти Вищої школи економіки.

Новий обвал світових цін на нафту через зростання запасів і видобутку в США може призвести до того, що долар в РФ подорожчає до 70 рублів або навіть вище. Нині його офіційний курс – 67, а в січні на Московській біржі сягав майже 86 рублів.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація