Економіка вже пройшла падіння, вийшла зі штопора, ми вже зростаємо – голова НБУ

Економіка вже пройшла падіння, вийшла зі штопора, ми вже зростаємо – голова НБУ

Гонтарева запевняє, що економіка України почала потроху зростати / Фото: УНІАН

Падіння ВВП до кінця року складе мінус 11,6%.

Економіка України досягла свого дна ще навесні, останні півроку темпи падіння уповільнилися й навіть почалося певне зростання. Проте 2015 рік Україна все-рівно закінчить у мінусах – ВВП впаде на 11,6%.

Про це в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня. Україна" сказала голова Нацбанку Валерія Гонтарева.

"Економіка вже пройшла падіння, ми бачили ознаки цього ще у квітні, що вона починає виходити зі штопора. У травні вже стало зрозуміло остаточно, а в червні я про це заговорила вперше. Тобто ми вже зростаємо. Зрозуміло, якщо в першому кварталі в нас було мінус 17%, потім мінус 14%, то навіть при сильному сповільненні спаду в третьому та четвертому кварталі ми закінчимо рік із мінусом. У нас прогноз по 2015-му був мінус  9,5%, а зараз ми бачимо, що закінчимо рік із падінням ВВП на рівні мінус 11,6%. Але це — уже статистичний ефект, тому що економіка вже пішла в зростання. А у 2016 році економіка зростатиме, починаючи з першого кварталу", – зазначила Гонтарева.

Голова НБУ підтвердила, що "зростання" відбулося лише за рахунок дуже низької торішньої бази.

"Так, але для мене як голови центробанку це вже взагалі не принципово. Все погане ми пройшли й починаємо йти в зростання. Ми в третьому кварталі фіксуємо зростання до попереднього кварталу, у четвертому кварталі теж очікуємо плюс, і на наступний рік ми прогнозуємо теж зростання на 2,4% ВВП", – уточнила Гонтарева.

Прогнози щодо економіки України від НБУ та МВФ майже однакові.

"Експерти МВФ тільки нещодавно приїхали (в Україні нині працює чергова місія фонду), ми з ними це ще обговоримо. Методології наших та їхніх підрахунків на 99% збігаються, тому й оцінки теж. У них за підсумками нинішнього року виходить розрахунковий прогноз українського ВВП мінус 11,5%, у нас мінус 11,6%. Дуже близько", – сказала голова Нацбанку.

Гонтарева також натякнула, що процес ліквідації невеликих банків продовжиться.

Хто заробляє на банкрутстві українських банків

Хто заробляє на банкрутстві українських банків

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація