Економісти про держбюджет-2015: Україна може скотитися до категорії бідних країн

Економісти про держбюджет-2015: Україна може скотитися до категорії бідних країн

Бюджетна політика Кабміну на 2015 рік має незрозумілі цілі / Фото: olex-kurinniy.livejournal.com

Експерти прокоментували ТСН.uа проект бюджету на 2015 рік і порадили, що варто було б у ньому змінити.

У вівторок, 23 грудня, у Верховній Раді було представлено законопроект державного бюджету на 2015 рік, працювати над яким нардепи будуть ще тиждень.

Економісти проаналізували документ на прохання ТСН.ua і дали поради, що варто було б у ньому змінити.

Голова Комітету економістів України Андрій Новак зауважив, що, судячи з проекту, уряд сам задає негативний сценарій розвитку української економіки на 2015 рік.

"Більше того, структурою бюджету уряд посилює розвиток негативного сценарію, тому що закладається на 30% більший дефіцит бюджету, ніж нинішній. В цьому році закладався десь 50 млрд грн, а наступного - вже 64 млрд грн.

По-друге, закладається значне підвищення рівня державного боргу. Також приблизно на 30% більше у порівнянні з тим, що планувалося на поточний 2014 рік. На 2015 рік закладається вже 1 трлн 176 млрд грн.

При цьому оголошується і закладається в бюджет так звана політика затягування соціальних поясів. Але справа в тому, що коли у будь-якій країні затягують пояси, то це робиться заради чи збалансування держбюджету, щоб він був бездефіцитним або малодефіцитним, або для зменшення державного боргу. А у нас виходить так, що і соціальні пояси затягуємо, і збільшуємо дефіцит бюджету, і збільшуємо державний борг. Виникає питання: навіщо ми затягуємо соціальні пояси? Тому урядова політика на 2015 рік має незрозумілі цілі. Я прогнозую: якщо парламент не змінить структурно бюджет, шанси на отримання кредитів МВФ будуть мінімальні", - говорить голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Керуючий партнер інвесткомпанії Capital Times Ерік Найман зазначив, що в бюджет закладено зростання номінального ВВП приблизно на 10%. "Але оскільки інфляція прогнозується вище ніж 10% (у проекті бюджету закладена інфляція на рівні 13%), то ми отримуємо, що реальний ВВП скоротитися", - додав експерт.

При цьому, зазначає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, в умовах передбачуваного дефіциту та інфляції Україна може скотитися до категорії бідних країн.

"Якщо брати у розрахунок дефіцит бюджету близько 150 млрд грн і курс на рівні 17 грн за долар, то ВВП у наступному році буде на рівні $ 120 млрд. Для прикладу у 2013 році ВВП становив $ 170 млрд.

А якщо говорити про ВВП на душу населення, то в даному випадку він повинен буде скласти близько $ 2,8 тис. Це взагалі катастрофа, оскільки ВВП на душу населення менше $ 3 тис. відносить нас до розряду бідних країн. Для порівняння у 2014 році ВВП на душу населення становив $ 3,9 тис.", - говорить Олег Устенко.

Як сьогодні голосували і сперечались депутати Верховної Ради

Як сьогодні голосували і сперечались депутати Верховної Ради

Варто зазначити, що заявлений прем'єром Арсенієм Яценюком курс гривні на 2015 рік навряд чи буде відповідати дійсності. "Ймовірність досягнення заявленого курсу на 2015 рік - 17 грн за долар - я оцінюю у 40%. Більш ймовірно, що він буде вищим", - говорить Ерік Найман.

Чим допомогти бюджету

Олег Устенко вважає, що на даний момент потрібно зробити правки в бюджет, або продовжувати знижувати витрати, або вишукувати можливості підвищення дохідної частини державного бюджету. Крім того, необхідно підняти питання про те, що дефіцит є надто великим - близько 10% ВВП.

"Це зниження рівня дефіциту з поточних 12%, але боюся, що це дуже незначне зниження. Це може виявитися занадто багато, тому що 10% ВВП у грошовому еквіваленті це близько $ 12 млрд дефіциту. І його треба фінансувати", - каже Устенко.

Ерік Найман зауважив, що у держави є три варіанти покриття дефіциту бюджету в наступному році: "Перший - це Національний банк України, який буде купувати ОВДП (облігації внутрішньої держпозики). Другий варіант - це міжнародна фінансова допомога (МВФ, Європейський союз тощо). І третій - інфляція. У першу чергу будуть використані перші два інструменти, а при їх нестачі звичайно ж включать друкарський верстат, і інфляція буде вище 13%".

Україна отримає бюджет на наступний рік 30 грудня

Україна отримає бюджет на наступний рік 30 грудня

Водночас Олег Устенко наголосив, що позичати на внутрішньому ринку буде складно, оскільки на ньому зараз просто немає вільного грошового ресурсу як такого. А вартість зовнішніх запозичень для України на 2015 рік буде дуже високою.

"Треба орієнтуватися, що доведеться займати під близько 20% річних. Це дуже дорого. Нині міжнародний фінансовий ринок дуже негативно налаштований відносно України. Але небезпека полягає у тому, що якщо ти позичаєш на фінансування дефіциту держбюджету під 20% річних при такому рівні дефіцитності, то, за моїми розрахунками, у 2016 році доведеться віддавати 2% нашого ВВП просто як сплату за відсотки за новими боргами. Це шлях фактично у нікуди. Навіть якщо раптом ринок стане для нас прихильним, і ми будемо платити 10% річних, то обслуговування цього нового зовнішнього боргу може коштувати нам близько 1% ВВП.

У реальності це ще більше розширить обсяг боргу до ВВП, що зробить країну знову непривабливою з точки зору зовнішніх ринків і може актуалізувати питання щодо фінансової платоспроможності країни", - попередив Олег Устенко.

Андрій Новак вважає, що зараз потрібно змінити стратегію у дохідній і видатковій частини бюджету.

"У дохідній частині, якщо ми говоримо про децентралізацію, то її реально потрібно робити через такі механізми: 50% кожного податку, крім мита, залишається на місці сплати, а решта йде у центральний бюджет. Тоді ми кардинально змінюємо мотивацію роботи органів місцевої влади. Тоді місцева влада починає дивитися на кожного підприємця не як на джерело хабара, а як на джерело наповнення місцевого бюджету. А у підприємців, які бачать, що податки йдуть на його місто або село, з'являється бажання не ухилятися від сплати.

У видатковій частині треба абсолютно змінити тактику і не затягувати соціальні пояси, а навпаки - виплачувати людям більш високі зарплати і пенсії. Пенсіонери і бюджетники (лікарі, вчителі, науковці, працівники культури) - це найбідніші верстви населення України, і якщо їм дати більше грошей, всі ці все одно невисокі доходи вони будуть назад реінвестувати в економіку, купуючи товари", - зазначив Андрій Новак.

У свою чергу Ерік Найман висловив побажання до самого бюджетного процесу: "Повинен бути громадський контроль за державними закупівлями. Тобто я б вимагав розкриття інформації про те, хто купує, за скільки купує, - щоб інформація була абсолютно прозора. І тоді корупціонери, які сидять на державних закупівлях, вони побояться надлишково класти у кишеню. А це дозволить Україні заощадити десятки мільярдів гривень у рік і направити їх на соціальні та інвестиційні програми".

Зазначимо, що з повним текстом проекту бюджету на 2015 рік можна ознайомитися на сайті ТСН.ua.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація