Економісти дали прогноз, чого чекати від курсу гривні

Економісти дали прогноз, чого чекати від курсу гривні

Фото: expres.ua

Останнім часом гривня не скаче та демонструє поміркованість. Експерти розповіли, чи надовго це.

Фото: erve.ua
Останнім часом валюта країни-агресора дешевшає. Особливо помітно російський рубль впав саме після невдалого наступу російсько-терористичних військ на Мар'їнку 3 червня.

Проте опитані ТСН.ua експерти наголошують, що причини знецінення рубля розташовані в іншій площині, і час атаки лише випадково збігся із падінням російської валюти.

Натомість на гривню, яка останнім часом береже нерви українців, посилення військових дій може вплинути не дуже позитивно. Тим не менш економісти налаштовані помірно оптимістично та прогнозують гривні певну стабільність. Щоправда з кількома умовами.

Фото: УНІАН
Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру Разумкова:

- Нинішня  ситуація із гривнею виглядає певним чином законсервованою – в умовах, коли немає ескалації та агресії. Залишаються обмеження на валютних ринках, вводяться чи затверджуються певні обмеження для населення. Разом з тим, економіка, яка залишається в депресії, не може продукувати те, що називається посиленням попиту на ресурси, на кредитні і фінансові ресурси. Тому така ситуація консервування видається як найбільш ймовірною на найближчий період. Складеться необхідна умова - це відсутність поновлення російської агресії.

У разі повномасштабного наступу нічого не можна прогнозувати, тому що у такому разі ми знову входимо у ситуацію осені минулого року чи лютого поточного року, коли панує повна невизначеність.

Водночас російський рубль не можна так безпосередньо пов'язувати з військовими діями на Донбасі. Російська валюта більше залежить від вартості нафтових цін на міжнародних ринках. Тому краще відслідковувати саме цю ситуацію. До речі, це досить серйозне обмеження для російської валюти, яку довгий час хотіли зробити резервною валютою [такою, що використовується для створення резерву в центральних банках інших країн для міжнародних розрахунків].

Фото: Униан
Борис Кушнірук, економіст:

- Якщо не буде серйозного загострення бойових дій з боку Росії, то можна говорити про те, що курс гривні лишатиметься стабільним. Єдиним ризиком, який ще існує, - це ще не врегульовані питання переговорів з приватними кредиторами. Але вчорашня заява президента про те, що ми уникнули дефолту, говорить про те, що мабуть вже якісь домовленості є - вони ще не оформлені, але вже вийшли на той рівень, який дає Україні можливість уникнути дефолту по зовнішнім зобов'язанням.

Якщо ці дві умови будуть виконані, то гривня лишиться у сьогоднішніх межах і буде доволі стабільною. Можуть відбуватися невеликі зміцнення, потім можуть бути невеличкі ослаблення, але це вже буде доволі помірковано. Тобто це коливання може бути у межах 1 грн (у ціні за долар).

Водночас причини падіння рубля в Росії має зовсім іншу природу. У них працює два фактори. По-перше, почала трохи просідати ціна на нафту. По-друге, у них є інший нюанс із державним бюджетом, який розрахований з того, що співвідношення рубля до долара має бути на рівні 62. А зміцнення рубля призводить до того, що надходження до бюджету зменшуються. Це відбувається тому, що головний дохід бюджету надходить за рахунок експорту нафти. Якщо ціна на нафту перераховується з долара в рубль, доходи в рублях зменшуються, то бюджет недозаробляє. Таким чином це фактично були цілеспрямовані дії Центрального банку РФ, щоб повернути рубль до співвідношення 61-62 рубля за долар, щоб не призводити до зростання дефіциту російського бюджету.

Відтак події у Мар'янці на російську економіку жодним чином не впливають. Це зовсім не взаємопов'язані речі. Вони просто ситуативно співпали.

Фото: fameflynet.com
Олег Устенко, директор Міжнародного фонду Блейзера:

- В Україні на курс гривні безумовно впливає низка факторів. Перший і найважливіший - це військові дії на Сході країни. Агресія вилилася в те, що РФ встановила величезну кількість бар'єрів на шляху просування українського експорту до себе (а до останнього часу ринок РФ був одним з найважливіших для України), що повинно було вплинути на нашу виручку від реалізації експортної продукції, на валютні надходження в країну.

Другий фактор - це вкрай низькі темпи структурних реформ. Через це в Україні різко зміліли притоки іноземних інвестицій. Це було вже видно під кінець 2013 року, але в 2014 році ми отримали дуже низький приплив інвестицій. І немає жодних підстав вважати, що цього року вони перевищать позначку в $ 2 млрд. Для порівняння: в хороші часи Україна могла отримувати більше $ 10 млрд інвестицій.

Третім фактором, що вплинув на курс, була величезна кількість помилок Нацбанку в переддень виборів, наприклад, фіксація курсу. Це призвело до зменшення наших золотовалютних резервів і викликало додаткову нестабільність в економіці.

Четвертий фактор - значна кількість зовнішнього боргу, який потрібно обслуговувати.

П'ятий фактор, що впливає на те, що гривня швидше за все не перебуватиме у стабільній зоні, це те, що Україна є однією з найбільш неефективних з точки зору споживання енергії країн Європи. 

Отже, вирішити питання курсової стабілізації в рамках окремо взятої монетарної політики НБУ просто неможливо. Я би припустив, що гривня все ще перебуває під тиском. Цей тиск очевидно послабшав після початку програми співпраці України з МВФ. Він ще більше ослабне, коли відбудеться реструктуризація нашого зовнішнього боргу за європейськими бондами і коли Україна отримає другий транш МВФ.

У найближчі місяці ми можемо очікувати, що гривня буде знаходиться в тих межах, в яких ми її зараз бачимо. Якщо тільки не спрацює якийсь негативний фактор, наприклад, не будуть продовжені програми з МВФ, активізуються військові дії чи Україна не зробить структурних реформ - то можливо буде негативний розвиток.

5 червня директор Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні озвучив погіршений прогноз для української економіки - за підсумками 2015 року вона впаде ще сильніше. Попередній прогноз ЄБРР для України становив 7,5% падіння ВВП, а тепер вже кажуть про 9%.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація