Екс-соратник Януковича замовив через офшор на Мальті яхту вартістю 13 млн євро - Paradise Papers

Екс-соратник Януковича замовив через офшор на Мальті яхту вартістю 13 млн євро - Paradise Papers

Фото: Українська правда

Це могли зробити, щоб не платити податки на території Євросоюзу.

Екс-соратник позбавленого звання президента України Віктора Януковича Антон Пригодський, якого називали "сірим кардиналом" Партії регіонів, через офшор замовив 37-метрову яхту вартістю у понад 13 мільйонів євро.

Про це випливає з документів "Paradise Papers" ("Документи з райських островів") – нового глобального журналістського розслідування, передає Громадське.

Оприлюднені документи свідчать, що Пригодський 2013 року заснував компанію "TUC limited" на Мальті. Наступного року на її рахунках з’явилося понад 5,5 млн євро.

Пізніше через цю мальтійську фірму замовили 37-метрову яхту Santa Maria T. Журналісти звернулися до кораблебудівної компанії у Нідерландах під виглядом клієнтів з України і дізнались, що орієнтовна вартість яхти становить 13,2 мільйони євро без податку на додану вартість.

За європейськими законами, аби судно могло ходити водами Євросоюзу, власник має сплатити податок на додану вартість на території ЄС. Для яхти Santa Maria T – це приблизно 30% від вартості. Саме тому яхта замовлялася через мальтійську фірму – це фактично офшори, вони дають змогу не платити ПДВ на території Євросоюзу.

Нагадаємо, у неділю, 5 листопада, о 20:00 за київським часом одночасно 400 журналістів із 67 країн опублікували матеріали про фінансові таємниці чиновників, поп-зірок та інших відомих людей. Нове глобальне журналістське розслідування назвали "Paradise Papers" або "Документи з райських островів". Це став другий великий витік інформації після "Панамських документів".

Як і торік, доступ до документів надало невідоме джерело. Воно поділилося із німецькою газетою Süddeutsche Zeitung мільйонами документів про власників офшорних фірм на екзотичних островах – Кайманах, Бермудах, Британських Віргінських та інших. Газета, у свою чергу, передала матеріали Міжнародному консорціуму журналістів-розслідувачів та Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP. 

Серед українців у новому витоку інформації більше десятка прізвищ, у тому числі прізвище президента України Петра Порошенка. Окрім того, в опублікованих документах є інформація про офшори колишнього генсека НАТО, поп-зірок Мадонни і Боно, членів британської королівської родини та інших. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація