Експерти назвали причини, чому в Україні різко здорожчали яйця й курятина

Експерти назвали причини, чому в Україні різко здорожчали яйця й курятина

Фото: Reuters

Левову частку продукції птахівництва почали продавати за кордон.

Восени традиційно додадуть у ціні курячі яйця. Експерти кажуть, що коштуватимуть вони 26 грн за десяток.

Про це йдеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

Продавці кажуть, що буквально за останні тижні яйця здорожчали на рекордні 6-7 грн. Біля прилавків зі свіжими яйцями, де раніше зранку збиралися натовпи людей, тепер черга – велика рідкість.

Такий різкий стрибок цін на курячі яйця пояснюється просто: через те, що вартість зерна залежить від долара, виробникам вигідніше продавати яйця і курятину за кордон за ті ж долари. А український ринок отримує нереалізовану надлишкову продукцію. І теж за валюту.

Чому ціни на яйця суттєво зросли

Чому ціни на яйця суттєво зросли

"Експорт значно виріс. Наприклад, по птиці ми за того самого об'єму вирощування птиці екcпортували на 42% більше, ніж минулого рокую. А за того самого об'єму виробництва курячих яєць, ми експортували на 36-37% більше від минулого року. Але ж внутрішній попит на українському ринку залишається постійним і таким самим. І фактично ми бачимо ситуацію, що за рахунок того, що попит збільшується і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках, цінова політика йде в цьому випадку вгору", - пояснює заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Така ж ситуація і з цінами на м'ясо птиці. Якщо ще на початку літа кілограм курячого філе можна було купити за 70 грн, то сьогодні – не менше 90 грн. А коли і чи взагалі зупиниться зростання цін на птахопродукти, залежить від того, наскільки зросте курс долара.

Повʼязані теми:

Наступна публікація