Експерти розповіли, коли впадуть панічні ціни на продукти

Експерти розповіли, коли впадуть панічні ціни на продукти

За словами експерта, продуктова паніка - цілком штучна

За словами фахівців, вся панічна ситуація на продуктовому ринку - штучна.

Минулого тижня всі українці різко збідніли. У людей увімкнувся інстинкт самозбереження: олію, цукор, борошно, крупи змітали з полиць. Цінники в магазинах переписували кілька разів на день. Експерти, тим часом, пояснили, що подібна продуктова ситуація – штучна, ідеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Експерт аграрного ринку Марія Колесник після того, як продуктовий ажіотаж у магазинах почав стихати, розповіла, що економічна ситуація в країні суттєво не змінилася, все інше - курс, паніка й риба в каламутній воді, адже молоко, яким не запасешся, м' ясо й сало не подорожчали.

"Цукру в Україні більш, ніж вдосталь. Весь час цукровари казали, що в нас дуже низькі ціни, ціна є стабільною, вона не зростає, ми відпускаємо на межі собівартості. І ще навіть у понеділок вони правили за кілограм своєї продукції – відпускна ціна – 9,20, а вже протягом доби підняли до 15-20 гривень за кіло", - пояснює експерт.

За словами експета, курс доллара відбивається і на продуктах вітчизняного виробництва. Приміром, птицю й поросят вигодовують імпортними комбікормами, бо вітчизняні досі неякісні. Коли на світових ринках дорожчає зерно й насіння соняшника, його дорожче закуповують і всередині країни, але 28 гривень за літр олії пояснити складно. 

Пані Колесник переконана, що ціни відкотяться лише тоді, коли Нацбанку вдасться заспокоїти валюний ринок, а відтак, і населення. Продавці гарним новинам поки не дуже довірять.

Валютна лихоманка та продуктова паніка цього тижня охопила українців

Валютна лихоманка та продуктова паніка цього тижня охопила українців

Перевірити ж адекватність курсу можна за так званим "індексом біг-мака".  Таку схему запропонував у 1986 році авторитетний журнал "Економіст". Цей бутерброд популярної мережі фаст-фуд однаковий в усіх країнах світу, в ньому всі основні продукти: м'ясо, хліб, сир, овочі. Крім того, в ціну закладена вартість праці й облуговування. Такий собі зліпок основний економічних показників.

Вартість біг-мака в США сьогодні всередньому 4,5 доллари. В Києві 24 гривні.  Виходить, справедливий курс долара в Україні, а це трохи більше 5 гривень. Національна валюта дуже недооцінена.

Нині популярні продукти почали повертатись до старих цін, але повільно, олія, цукор на пару гривень. Борошно ще не завезли. Долар вже не сорок, але все ще зависоко, щоб знервовані українці почувалися у безпеці за своє майбутнє. Минулий тиждень показав: кнопку "паніка" НБУ контролювати не здатен.

Нагадаємо, що раніше експерти пояснили, чому не варто панікувати і "змітати" в магазинах крупи та борошно.

Кореспондент ТСН Ольга Кашпор

Повʼязані теми:

Наступна публікація