
Курятина нині найдешевша серед інших видів м'яса.
В Україні знову дорожчає курятина. Чому - відповідь треба шукати у власній дієті. Курку, як правило, українці їдять найчастіше. Її простіше приготувати, коштує найдешевше і м'ясо - дієтичне. І поки зростає попит, у виробника є велика спокуса накинути гривню-дві-десяток на товар, що не залежується на полицях.
Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.
Нині кілограм курятини коштує близько 90 грн. Ціни почали зростати наприкінці літа. Торік вартість зростала також від липня. Свинина нині коштує понад 100 грн. Тобто у курки не лишилося конкурентів серед м'яса.
Дорогі долар і євро не пускають до України імпорт. Дорогуча заморська курятина через ціну українській не конкурент. Тож українці їдять лише вітчизняну курятину.
Є ще одна проблема. Левова частка курятини – промислова. Селянські господарства майже не вирощують цих птахів на продаж. Тож не можуть скласти конкуренцію птахофабрикам. Немає конкуренції, великі виробники – царі і боги на ринку. І споживачеві – біда.
Тим часом експорт зростає чималими темпами. Тобто українську продукцію зараз добре розкуповують за кордоном. Утім, схожими темпами росте і виробництво. Птахівники на запитання про здорожчання відповіли, що на ціни впливає сезонність - від липня завжди ціни ростуть. І це правда. Але потім, ближче до жовтня, дещо падають - це вже статистика. Причому падають услід за свининою, адже саме на осінь приватники забивають худобу. М'яса більшає, і виробник тієї ж курки змушений іти на поступки. Це найбільше мали б відчути в областях, де курятини виробляють багато: Київщина, Вінниччина і Дніпропетровщина. В інших регіонах падіння очікують менш відчутним.
Що буде з цінами на інші продукти харчування вже цієї осені, читайте на ТСН.ua за цим посиланням.
Залиште свій коментар
Залиште свій коментар