Експерти заговорили про можливий відкат курсу долара

Експерти заговорили про можливий відкат курсу долара

Деякі експерти вважають, що курс долара залишиться в коридорі 8,5-8,7 грн / Фото: ТСН.ua

Найближчим часом ситуація залежатиме від кредитів Росії або МВФ

Вартість долара на міжбанку вчора досягла п'ятирічного максимуму в 9,15 гривень. За словами експертів, відсутність грошових вливань з боку Росії, небажання витрачати резерви НБУ і попит українців справили великий вплив на ринок.

Банкіри вважають, що ці фактори будуть впливати на вартість гривні і найближчими днями, однак не виключають і можливого відкату курсу долара істотно нижче 9 грн/$.

В уряді кажуть, що девальвація нацвалюти (з початку року гривня втратила 10,3%) викликана політичним конфліктом у країні. Втім, банкіри та експерти вважають, що цей фактор був визначальним лише в кінці січня - через загрозу введення надзвичайного стану.

З понеділка головною причиною стало рішення Росії відкласти перерахування Україні кредиту на $ 2 млрд. "Два тижні тому всі сподівалися на отримання грошей від РФ. Потім почалися розмови про те, що не виключено, що цих грошей не буде. Тому на тлі політичної нестабільності, активного попиту на валюту з боку імпортерів і населення, відсутність фінансування почалася різка девальвація",- повідомив виданню "Коммерсант-Украина" керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб Україна" Микола Івченко. 

НБУ вчора і позавчора пропонував долари по 8,7 грн/$ і 8,6 грн/$ відповідно, але в дуже невеликих обсягах. "НБУ задовольняє попит банків на 2,5% від лімітів, тобто найбільші банки могли купити у нього до $ 250 тис., хоча раніше і за $ 1-2 млн отримували. При цьому $ 4-5 млн в день з банку виноситься у вигляді купівлі валюти або конвертації гривневих депозитів у валютні", - сказав заступник голови правління одного з банків. За словами скарбників, в умовах неотримання $ 2 млрд Нацбанк заощаджує валюту для розрахунків з МВФ, щоб не допустити дефолту за цими боргами.

Фінансисти зазначають, що найближчим часом ситуація буде залежати від того, чи отримає  Україна кредити від Росії або МВФ. "Нам не вистачає грошей, це очевидний факт. Тому Нацбанк і не витрачає кошти з резервів. Якщо нам ніхто їх не дасть, то ситуація буде погіршуватися. Якщо ж домовленості з Росією буде досягнуто, то найближчим часом можна чекати стабілізації на валютному ринку", - говорить Микола Івченко.

Експерти не виключають зниження курсу долара. "Враховуючи потенціал маніпуляції, складно говорити про межі валютного курсу. Надія на те, що середньорічний курс все-таки буде в межах 8,5 грн, закладених у бюджеті, вже не має підстав - як мінімум для цього курс повинен зміцнитися майже до 8 грн, - вважає експерт Укрсоцбанку Тантелі Ратувухері. - Логіка нинішніх дій підказує можливість істотного відкоту курсу назад через якийсь час. Такий відкат може складати до 5%".

Деякі експерти дають більш оптимістичний прогноз. "На тлі бурхливих політичних подій завжди є ризик зростання спекулятивних угод, що, однак, не може мати ніякого довгострокового впливу на валютний ринок, - упевнений голова правління ОТП Банку Тамаш Хак-Ковач. - Ми вважаємо, що курс залишиться в контрольованому коридорі, з корекцією до рівня 8,5-8,7 грн після стабілізації ситуації".

Нагадаємо, що курс долара в обмінниках вчора підскочив на 16-17 копійок.

Повʼязані теми:

Наступна публікація