Ексвласник двох неплатоспроможних банків Бахматюк винен державі понад 29 мільярдів гривень - НБУ

Ексвласник двох неплатоспроможних банків Бахматюк винен державі понад 29 мільярдів гривень - НБУ

Фото: УНІАН

Нацбанк подав проти Бахматюка та його компаній понад 50 позовів до судів.

Колишній власник збанкрутілих банків "Фінансова ініціатива" та "ВіЕйБі Банку" Олег Бахматюк винен державі 29,3 млрд грн.

"Заборгованість Олега Бахматюка перед державою більша, ніж передбачені кошти на ліки для українців у держбюджеті-2020", - повідомили в Національному банку України.

Зокрема, борг перед Фондом гарантування вкладів фізичних осіб – 11 млрд грн, перед НБУ за кредитами рефінансування – 10,6 млрд грн, перед державними банками "УкрЕксімБанк", "Ощадбанк" та "Укргазбанк" – 7,7 млрд грн.

Фото: Національний банк України

"Щоб гарантувати повернення коштів за кредитами рефінансування, свого часу НБУ не лише домігся від Бахматюка офіційного визнання себе власником "Фінансової ініціативи" та "ВіЕйБі Банку", але й уперше уклав з ним договір особистої поруки. Заборгованість Бахматюка перед НБУ забезпечена його особистими поруками про її погашення на загальну суму 8,6 млрд грн та майновими поруками його компаній", - зазначили в Нацбанку.

Регулятор повідомив, "щоб ці поруки перетворилися в реальне повернення коштів, НБУ подав проти нього та його компаній понад 50 позовів в суди. На сьогодні маємо 19 судових рішень, які набрали законної чинності на користь Національного банку за договорами поручительства щодо банку "Фінансова ініціатива" та жодного рішення щодо "ВіЕйБі Банку". Однак навіть 19 перемог у судах не дозволили поки забезпечити погашення боргів: реалізація майна Державною виконавчою службою йде кволо".

Раніше НБУ назвав найбільших боржників-власників банків, які разом винні 46 мільярдів гривень.

Застава 5 мільйонів гривень: суд оголосив п’ятий запобіжний захід у справі "VAB Банку"

Застава 5 мільйонів гривень: суд оголосив п’ятий запобіжний захід у справі "VAB Банку"

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація