Елітні чартери: ЗМІ виявили офшорний авіабізнес у "друзів Порошенка"

Елітні чартери: ЗМІ виявили офшорний авіабізнес у "друзів Порошенка"

Петро Порошенко / Фото: УНІАН

Журналісти знову заявляють, що знайшли офшорну компанію, пов'язану із главою держави.

Слідство.Інфо оприлюднило розслідування щодо авіабізнесу, який нібито належить президенту Петру Порошенку та його оточенню. 

Неназваний співрозмовник журналістів передав флешку з файлами з інформацією про діяльність української авіакомпанії "Бізнес-Ерлайнз", яка продає послуги чартерів. 

"Нам повідомили, що насправді авіакомпанія управляється через офшорну фірму. А її послугами користувалися, сам Петро Порошенко, його друзі, та представники протилежного політичного табору," - зазначається в розслідуванні. 

Згідно із ним, 10 січня 2002 року на Віргінських островах була створена компанія Intraco Management Limited. Власником цієї фірми є громадянин України – Сергій Зайцев, однокласник Петра Порошенка і один з його перших бізнес-партнерів. Сьогодні Зайцев – заступник генерального директора кондитерської корпорації "Рошен". Директором він призначив Джофрі Меджістрейта - відомого кіпрського юриста, який давно займається реєстрацією офшорів, і крім цього очолює кіпрське представництво панамської компанії Mossack&Fonseca, зазначають журналісти.

"Невдовзі в авіакомпанії з'явиться чимало відомих і грошовитих клієнтів. І українське підприємство "Бізнес-Ерлайнз", схоже, є лише фасадом або обгорткою. Більшість розрахунків за чартерні перельоти, за отриманими нами даними, провадилася не через українську компанію, а через офшор Інтрако Менеджмент", - вказується в розслідуванні. Згідно з отриманими файлами, постійними клієнтами авіакомпанії були Петро Порошенко, його друг, бізнес-партнер та нардеп Ігор Кононенко і його родина.

 

Також серед файлів виявилася і таблиця використання всіх літаків "Бізнес-Ерлайнз-Інтрако" в 2012 —2013 роках. Згідно з нею, клієтами компанії були Порошенко, Ющенко, Клюєв, Азаров, Кацуба, Льовочкін, Богатирьова. В серпні 2012-го чартер з Сімферополя до Ніцци, а потім до Тель-Авіва та Москви замовляла людина з прізвищем "Кіркоров". Також літали клієнти з прізвищами Черновецький, Арбузов, Лєпс.

"Чимало рейсів в Москву та Донецьк здійснив клієнт з прізвищем Калінін. В часи Януковича людина з таким же прізвищем очолювала Службу Безпеки України. Інший клієнт – Саламатін. Таке ж прізвище і в міністра оборони епохи Януковича", - зазначено в розслідуванні.

"П'ятнадцять мільйонів двісті шістдесят дві тисячі євро. Таку суму, відповідно до файлу "Авіабаланс", отримала на банківський рахунок Інтрако Менеджмент за авіа перельоти в 2009 — 2011 роках. І хоча послуги авіаперевезень надають одні українські бізнесмени іншим, в тому числі за внутрішні польоти, гроші в Україну навіть не заходять. Вони йдуть з одного офшорного рахунку на інший", - додають журналісти.

Вони уточнили, що понад 400 тисяч євро офшорна Інтрако отримала від офшорної Nyland Union, якою володіють бізнесмени Василь Хмельницький та Андрій Іванов. 19 тисяч євро отримано від віргінської Macon Assets Limited, яка пов'язана з одеським мером Геннадієм Трухановим. А понад дев'яносто тисяч євро заплатила за авіаперельоти офшорна Newport Management Limited, яка засвітилася в численних бізнесах братів Суркісів. 

 

Один з літаків, який пропонується компанією для чартерних польотів - Airbus 318. За даними польського видання Gazeta Wyborcza, він належить українському мільярдеру, відомому виробнику курятини Юрію Косюку. Хоча формально борт зареєстрований на австрійську фірму "Авкон Джет". Після Майдану і виборів Косюк стане заступником глави Адміністрації Президента Порошенка, нагадують журналісти.

Нагадаємо, у квітні Фракція Радикальної партії вимагала негайно скликати позачергове засідання Ради, щоб почати процедуру імпічменту президента України Петра Порошенка і створити у парламенті Спеціальну тимчасову слідчу комісію з розслідування фактів існування "таємних офшорних компаній та рахунків Порошенка". Навесні з Mossack Fonseca "витекли" документи, які стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Серед них, зокрема, були опубліковані матеріали і про главу держави. Юристи його компанії запевняли, що під час проведення фінансових операцій іноземні банківські рахунки президента не відкривалися, "обігу грошових коштів не було, і передача акцій відбувалася в рамках процедури передачі активів Петра Порошенка в довірчу власність компанії Ротшильд".

Повʼязані теми:

Наступна публікація