Елітні квартири росли, як гриби: журналісти виявили збільшення статків родини керівника ЧАЕС

Елітні квартири росли, як гриби: журналісти виявили збільшення статків родини керівника ЧАЕС

Ігор Грамоткін / Фото: УНІАН

ЗМІ провели розслідування й дізналися про причетність сім'ї до тендерів на станції.

Від 2005 року Чорнобильською атомною електростанцією незмінно керує Ігор Грамоткін, який протягом останніх років став фігурантом декількох кримінальних проваджень. Журналісти програми "Наші гроші з Денисом Бігусом" виявили численну нерухомість у родини очільника ЧАЕС.

2015 року поліція розпочала перевірку фірм, які виграли на тендерах ЧАЕС, і мали займатись демонтажем та дезактивацією обладнання машинних залів енергоблоків. За версією правоохоронців, обрані на тендерах ПП "Промметбуд", ТОВ "Метресурс" та ТОВ "Метал-сервіс плюс", перепородали посередникам 7 тис. тонн обладнання замість його захоронення.

Також 2015 року слідчі провели обшук у будинку директора "ЧАЕС" у рамках кримінального провадження з перевірки тендеру на систему радіаційного контролю. Її, за результатами тендеру, поставила компанія ТОВ "РК Проект".  Як зауважують журналісти, співзасновником фірми, на момент проведення тендеру, був працівник ЧАЕС - Олексій Чулков. Дружина Чулкова - Інеса -  разом із колишньою дружиною та тестем директора електростанції - є співзасновницею іншої компанії: "Славутич-Тревел". Пізніше, співзасновником "РК проекту" стає сам тесть Грамоткіна - Леонід Ревунов. Після цього компанія знову виграє на тендері АЕС тендер на фільтраційне обладнання.

Зазначається, що до 2013 року Леонід Ревунов не мав жодного бізнесу. Директор ЧАЕС стверджував, що його тесть працював лікарем. Після виходу на пенсію, у 63 роки, Ревунов починає вигравати тендери на ЧАЕС.  2016 року Леонід Ревунов купує квартиру на 195 кв.м. у новобудові в центрі Києва. Ще три квартири у цьому ж будинку, загальною площею понад 350 кв.м., у 2016 році купує записана на Ревунова "Славутич-Тревел". Загальна вартість нерухомості близько 20 мільйонів гривень.

Журналісти виявили, що родина директора ЧАЕС також купує три квартири у Вишгороді поблизу Києва. Дві записані на тещу - Світлану Юліну, ще одна на сина Грамоткіна від першого шлюбу - Пилипа Грамоткіна. Всі три квартири були придбані 2012 року, з різницею в один день.

Грамоткін воднчоас запевнив, що кілька місяців тому розлучився із донькою Ревунова - Юлією, тож від моменту розлучення не має стосунку до нерухомості колишнього тестя і тещі. Однак дорогі квартири були придбані задовго до розлучення, а участь у тендерах приймав на той момент чинний тесть керівника ЧАЕС.

Сам Грамоткін має будинок у селі Рожівка Київської області. Цю нерухомість очільнику електростанції "подарували", однак він не пам'ятає - хто. Журналісти застали у будинку вже ніби колишню тещу.

Як відомо, відповідно до закону про запобігання корупції, люди, з якими декларант веде спільний побут, мають бути внесені до декларації. Тож Ігор Грамоткін у декларації за 2015 рік мав би вказати іще: тещу, тестя і записану на них нерухомість щонайменше на 10 млн грн. Згідно з документом, за 2015 рік зарплата очільника електростанції становить понад мільйон гривень. У 2016 державні аудитори виявили, що Грамоткіну без погодження держагенства із управління зоною відчуження було виплачено премій на 439 тис. грн. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Таємниці Чорнобиля
Наступна публікація