Еволюція української металургії під час війни - все більше жінок та студенти-ветерани

Дата публікації
Перегляди
171
Час на прочитання
2 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
Еволюція української металургії під час війни - все більше жінок та студенти-ветерани

В умовах роботи на лінії фронту великі промислові підприємства еволюціонують: чоловіків, мобілізованих до лав ЗСУ, змінюють жінки, а ветерани, які повертаються до роботи – сідають на лави студентів, щоб здобути новий фах та долучитися до відбудови країни.

Про те, як міняється обличчя української металургії, написало NV на прикладі компанії Метінвест Ріната Ахметова.

«Серед працівників металургійних цехів, шахт і кар'єрів з’являються герої нового часу: жінки, які підхоплюють «чоловічі» професії; ветерани, які з фронту повертаються до рідного виробництва; працівники, які паралельно здобувають новий фах у Метінвест Політехніці», - пише видання. 

Так, нещодавно у прокатному цеху Каметсталі з’явилася перша посадчиця металу. Ольга Дяченко пропрацювала на підприємстві 27 років, і під час перемовин із керівництвом виникла ідея спробувати себе у новій відповідальній ролі. Ця робота — нелегка і дуже відповідальна, вона потребує постійної зосередженості та нових знань у поєднанні з фізичною напругою. Але Ольга задоволена – адже долучена до виробництва продукції для споживачів. 

Натомість Вадиму Явтушенку довелося змінити посаду машиніста екскаватора на Інгулецькому ГЗК на диспетчерське крісло: він захищав країну у складі 95-ї ОДШБ, на Донецькому напрямку. Після складного поранення та лікування Вадим повернувся на своє підприємство, але досі їздить на консультації до Ужгорода. Лікарі приємно здивовані тим, наскільки все гарно прижилося: шуткують, що криворізька залізна руда робить людей міцнішими. 

Також цьогоріч 26 ветеранів війни — співробітників підприємств Метінвесту та захисників маріупольського комбінату «Азовсталь», - пішли на навчання та підвищення кваліфікації до вишу Метінвест Політехніка. Там зараз навчається і Світлана Червятюк, працівниця Центрального ГЗК: вона обрала професію збагачувальника. Вона – єдина жінка у групі, і стипендіатка. 

Як відомо, компанія Метінвест увійшла до рейтингу 50 найкращих роботодавців України, і отримала перемогу у двох із трьох номінацій у металургійній промисловості — «Підтримка ветеранів і їхніх родин» та «Підтримка добробуту співробітників». Серед основних напрямів роботи Метінвесту з колишніми військовими — психологічна реабілітація та додатковий медичний огляд. Також діють програми повернення, утримання та адаптації, зокрема перекваліфікація та пільгові умови для вступу до університету Метінвест Політехніка.

Наступна публікація