Фахівці дали поради, як уберегти свої гроші на банківській картці від шахраїв та скімерів

Фахівці дали поради, як уберегти свої гроші на банківській картці від шахраїв та скімерів

Фахівці порадили, як не дати шахраям обнулити ваш банківський рахунок

Зокрема, під час введення цифр пін-коду варто прикривати клавіатуру іншою рукою.

За останній рік кількість крадіжок грошей із банківських карток зросла більш ніж утричі, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Шахраї – переважно іноземці. За кордоном обладнання, яке копіює дані з картки, коштує дешево, тому за останній рік скімери (накладки на банкомати) використовували 250 разів.

А у Києві за рік затримали сімох шахраїв-іноземців. У них були вилучені й докази - накладки, які зчитують дані з картки та фіксують пін-код.

"Одного дня вони встановлюють на один банкомат, іншого – за іншою адресою. Взагалі за картковим шахрайством по місту Києву – приблизно 14 млн грн", - повідомив керівник відділу боротьби зі злочинами і галузі інформбезпеки Києва Олександр Паламарчук.

Експерти радять перед тим, як вводити пароль, обдивитися банкомат по периметру на предмет накладок або відеокамери, яка підглядає пін-код. Також під час введення цифр пін-коду варто прикривати клавіатуру іншою рукою.

У три рази зросла кількість крадіжок грошей із кредитних карток українців за останній рік

У три рази зросла кількість крадіжок грошей із кредитних карток українців за останній рік

Утім, є і не електронні методи забрати ваші гроші. "З того боку у цієї накладки клей. Цей шатр відкрився, купюри вийшли, прилипли до цього клею. Ви думаєте: ну, напевно, операція не завершилася. Забираєте картку і йдете. Підходить товариш з-за рогу, знімає цю накладочку з грошима, що прилипли", - пояснив директор Міжбанківської асоціації членів платіжних систем Олександр Карпов.

І третій популярний спосіб обчистити картку – це фішингові сайти. Це ті, які маскуються під відомі платіжні системи і видурюють у вас карткові дані. І хоч міліція може за кілька секунд вирахувати IP, прикрити сайти важко, бо вони можуть бути за кордоном.

Тож, щоб не стати жертвами фішингу, бажано зареєструватися на сайті свого банку і встановити ліміт інтернет-платежів. Скажімо: визначив ліміт у 2 тис. грн, купив квитки Київ-Берлін і одразу виставив ліміт "нуль". Більше з картки нічого не знімуть.

Ще кілька корисних порад від фахівців:

Карти з чіпом шахраям зламати дорожче, ніж вони можуть із них красти, тож у банку краще замовляти саме такі. А також варто хоча б раз на місяць змінювати пін-код. Якщо пам'ять у вас гарна.

Нагадаємо, спритні студенти створювали клони банківських карток і оббирали українців. Як заявив один із затриманих, "для людини з мізками немає нічого неможливого".

Кореспондент ТСН Станіслав Фещенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація