Fitch переглянуло прогноз кредитного рейтингу "B" України і поліпшило його до позитивного

Fitch переглянуло прогноз кредитного рейтингу "B" України і поліпшило його до позитивного

Агентство прогнозує зростання ВВП України на 4,1% в цьому році.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings покращило прогноз довгострокового рейтингу дефолту емітента в іноземній валюті (IDR) України зі стабільного до позитивного, а також підтвердило рейтинг на рівні "B".

Про це у п'ятницю, 6 серпня, повідомляється на сайті агентства.

У звіті наголошують на стійкості країни до "коронавірусного шоку" і заявляють, що очікують на зниження державного боргу до 57% в 2021 році завдяки перевиконанню бюджету і відновленню економіки.

"Це підтверджується скороченням дефіциту, зростанням номінального ВВП та подорожчанням гривні до долара США на 3%", - йдеться у матеріалі.

Окрім того, вказують у Fitch, валютні резерви зросли, і Україна "зберегла доступ до комерційного та зовнішнього фінансування МФО, попри нерівномірний прогрес щодо механізму резерву МВФ".

"Відбулося закріплення надійної основи політики, підкріпленої гнучкістю обмінного курсу, прихильністю націлюванню на інфляцію та розсудливою фіскальною політикою, що сприяло більшій макроекономічній стабільності та помітному скороченню загального державного боргу", - зазначають в агентстві.

Експерти очікують, що дефіцит держбюджету знизиться до 4% ВВП в 2021 році  і до 3,2% ВВП в 2022 році, вказуючи, що за підсумками першого півріччя він склав 1,8% ВВП.

Вони також зауважують, що Україна від лютого помірно просунулася у порядку денному реформ, згадуючи про законопроєкти щодо обмеження діяльності олігархів та внесення змін до процесів відбору Вищої ради юстиції.

Водночас "продовження взаємодії з МВФ залишається ключовим для збереження доступу до зовнішнього фінансування протягом більш тривалого періоду".

Агентство також прогнозує зростання ВВП України на 4,1% в цьому році (завдяки пожвавленню у виробництві сільгосппродукції і 12,9% приросту реальної заробітної плати у червні минулого року) і на 3,9% у 2022 році, а також сповільнення до 3,5% у 2023 році.

"Ми прогнозуємо, що на кінець 2021 року інфляція залишиться підвищеною на рівні 9,2% (з подальшим зростанням політичної ставки на 50 б.п. до 8,5%) і знизиться до 6,0% наприкінці 2022 року", - пишуть у Fitch і додають, що низький рівень вакцинації (13 доз на сотню людей) зберігає ризики для такого прогнозу.

Загалом зовнішня позиція України "залишається стійкою, і валютні резерви в цьому році в основному залишаються незмінними - 29,0 млрд доларів США на кінець липня проти 25,3 млрд доларів США на кінець 2019 року (і 17,7 млрд доларів США в грудні 2018 року)".

Як повідомлялося, перший віцепрем'єрміністр - міністр економіки Олексій Любченко озвучив прогноз, за яким зростання економіки в Україні у 2021 році передбачається на рівні 4%, а інфляція має залишитися у межах 8%.

Повʼязані теми:

Наступна публікація